ПОСЛЕДНО:
Без драматични спорове за около един час депутатите приеха актуализацията на бюджета на НЗОК. След това 42 НС се разпусна и дойде ред на снимките за спомен

Точно в 14 часа с подаръци (комплект чашка и чинийка за кафе) за спомен и кворум от 142 депутати започна последното пленарно  заседание на 42 НС.

Депутатите от ГЕРБ влязоха в пленарна зала и след регистрацията излязоха, без да си вземат подаръците.

Председателят на парламента изказа съчувствие за пострадалите от Мизия.

Стана ясно и че Гален Монев от Атака напуска ПГ на Атака в последния работен ден на парламента.

Още в началото на днешното заседание дойде отговорът на един от големите въпроси - актуализация на държавния бюджет няма да има - точката отпадна от дневния ред.

Парламентът не прие и поправката "Цонев" за КТБ
Още...

Така депутатите ще актуализират само бюджета на Здравната каса с 225 млн. лева. Днес на заседание на Бюджетна комисия бе решено в заключителните разпоредби на актуализацията на НЗОК да се отделят 50 милиона лева за фонд „Бедствия", което ще бъде взети от сектор "Енегретика", най-вероятно от събраните такси от ВЕИ.

По-рано днес стана ясно и че ГЕРБ са си изтеглили предложението за даване на по-големи правомощия на служебния кабинет, за което настояваше президентът Плевнелиев.

Няма да бламираме Закона за бюджета на НЗОК, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев при обсъждане актуализацията на парите за касата на второ четене.


Последен звънец

Той предупреди, че не е редно да се орязват разходите на ведомства - както е записано в преходните и заключителни разпоредби на закона за актуализиране на бюджета на НЗОК.

След като обаче нямало по-добра възможност да се намерят пари, ДПС щяло да застане зад предложението. Това няма да свърши работа, каза той и прогнозира, че следващият парламент ще премине към актуализация на държавния бюджет.

Социалистката Корнелия Нинова е доволна, че се отпускат 50 милиона лева за фонд „Бедствие". В него сега имало само 5 милиона лева. Червената депутатка изтъкна важността да се подкрепи отпускането на тези средства.

Менда Стоянова от ГЕРБ бе сред малцината депутати на опозицията, които останаха да бранят позициите на партията. Тя бе категорична, че опозицията няма да участва в дестабилизация на държавата.

Десислава Атанасова пък каза, че столетницата отново влиза в историята ни с фалиране на държавата. Ние от партия ГЕРБ отново сме прави, заяви тя и припомни изказванията на съпартийците на Борисов, че е нужна актуализация на средствата за касата. Вашите предложения са безсмислени, смята депутатката.

Сянката на КТБ не тегне над ДПС, обяви Местан

Още...

Използвате лекарите и цялото ни общество, изтъкна Атанасова, визирайки промените в преходните й заключителни разпоредби на актуализацията. Според нея над 90 ведомства ще бъдат с орязани средства до края на годината.
Припомняме, че според заключителните разпоредби в предложението за актуализация на бюджета на НЗОК парите за Здравната каса ще дойдат от спестявания на ведомства.

По думите на Десислава Атанасова се осигурявала „една трохичка" от парите за здраве. 491 милиона лева се очаква да е дефицитът за здраве до края на годината. Герберката прогнозира, че следващото редовно правителство ще започне с актуализация на държавния бюджет и отново на бюджета на НЗОК.


По-малко от половината народни представители се наредиха за прощалната снимка

Румен Гечев от БСП не пропусна да атакува опозицията с „откраднатите" от Симеон Дянков пари за здраве. Той бе категоричен, че настоящите допълнителни 225 милиона лева за здраве няма да се превърнат във „воденичен камък" за държавните финанси, както се опасват от ГЕРБ.

Около 8 милиарда лева е фискалният резерв, стана ясно още от думите на социалиста. Очаквало се още 700 милиона лева постъпления, които ЕК да ни възстанови по земеделски програми. Така близо 9 милиарда лева фискален резерв оставял кабинетът „Орешарски" на служебното правителство. Държавните финанси се намират в добро състояние, категоричен бе Гечев.

Социалистът Емил Райнов отново декларира, че червените ще подкрепят актуализацията на бюджета на НЗОК. Той сподели и своя мечта - в следващия парламент да има коалиция в подкрепа на българското здравеопазване.