Столична община не е успяла да събере почти 450 милиона лева от от парите, които има да взима за данъци и такси към края на 2021 г., твърди общинският съветник от "Демократична България" (ДБ) Бойко Димитров.

Към 31 декември 2021 г. Столична община има вземания за 449 672 110.82 лв., като година по-рано те са били с около 50 милиона лева по-малко. Около 50 милиона лева са с изтекла давност, а вземанията с изтичаща давност са за 45 милиона лева, съобщиха от ДБ.

"Това се един огромни суми, и ако някаква част от тях бъде събрана, ще има достатъчно средства за поддръжка на тротоари, ремонт и изграждане на детски и спортни площадки и на квартални улици", коментира Димитров.

Той заявява, че фирми дължат на общината 171 милиона лева за такса битови отпадъци, като сумата е нараснала с 16 млн. лв. само за една година.

Фандъкова очаква пари за транспорта при актуализацията на бюджета

Фандъкова очаква пари за транспорта при актуализацията на бюджета

Министерството на транспорта ще подкрепи исканията на Столична община

"Проблемът с недостатъчната събираемост е тема, която повдигам от повече от 4 години. Ще продължа да изисквам информация за тези вземания в рамките на настоящия мандат", добавя Димитров.

Той посочва, че ежегодно общината събира около 75% от данъците, а около 10% - около 40 милиона лева всяка година се губят поради изтекла давност.

Бойко Димитров смята да предложи мерки, за да не бъдат ощетявани съвестните данъкоплатци, които според него са над 90% от жителите на София.