47% от хората са твърдо решени да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври и са решили за кого. Данните на Центъра за анализи и маркетинг представи неговият директор Юлий Павлов на пресконференция в БТА. Проучването обхваща периода 15-19 септември 2022 г. и направено сред 1 011 пълнолетни граждани.

17.1% са декларирали, че ще гласуват, но не са решили за кого, 14.2% не са решили дали ще гласуват. Въпреки тези данни процентът от хората които няма да излязат на вота на 2 октомври е голям - 21.7%.

38% от запитаните определят политическите си възгледи в центъра, 21% в ляво и 28% в дясно.

На въпрос ако тази седмица се проведат предсрочни избори, резултатите показват:

  • 24.8% от запитаните биха гласували за ГЕРБ-СДС
  • 18.2% - за "Продължаваме промяната"
  • 12.8% - за ДПС
  • 11.2% - за БСП
  • 10.5% за "Възраждане"
  • 8.1% за ДБ.

Под прага на ръба за влизане в Народното събрание остават: "Има такъв народ" - с 3.8% и "Български възход на Стефан Янев - 3.3%.

Очакванията на Юлий Павлов затова кои партиите ще влязат в 48-то Народно събрание са 6+2. Дори да влязат последните две партии, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще имат над 124 депутати, което се явява блокиращо мнозинство на идеята да се изчегърта ГЕРБ. Правителство анти-ГЕРБ не е възможно да бъде съставено и не червени линии, а червени зидове да се издигат, е възможно да няма никакво управление, изтъкна Павлов.

На въпрос коя партия е най-приемливо да участва в управлението на страната, анкетираните отново посочват, че това е коалицията ГЕРБ-СДС с 24.1%, на второ място е ДПС с 18.7%, на трето място "Продължаваме промяната" с 16.3%, следват "Възраждане" с 8.7%, ИТН с 6.4% БСП с 4.6%.

Правителство няма да има след вота, прогнозира политолог

Правителство няма да има след вота, прогнозира политолог

Българите от властта поносими цени на газ, ток и горива, както и мерки срещу обедняването