Със затвор до 3 години и глоба между 1 000 лв. и 5 000 лв. ще се наказва всеки, който прояви жестокост към гръбначно животно и му причини смърт или тежко и трайно увреждане. Това решиха депутатите, които промениха Наказателния кодекс.

Те решиха още, който не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор, в резултат на което то причини средна или тежка телесна повреда на човек, да се наказва с лишаване от свобода до 3 години или пробация и глоба до 5 000 лв.

Ако при такова деяние последва смърт, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба до 10 000 лв.

Лишаване от свобода до 5 години и глоба от 1 000 лв. до 10 000 лв. за всеки, който организира или участва в провеждането на боеве с животни, а също и тези, които отглеждат, тренират или предоставят животни за боеве, предвиждат промените в НК.

Затвор от 1 до 5 години, глоба между 5 000 и 50 000 лв. ще бъдат налагани, когато такова деяние е извършено повторно, също ако е извършено от ветеринарен лекар или техник. По-тежката мярка ще се налага и ако на боевете присъства малолетно или непълнолетно лице или те се заснемат с цел разпространение, предвиждат още новите промени в НК. Такава е санкцията и за организаторите и участниците в залагания при боеве с животни. Няма да има наказание при доброволно съобщаване на органите на реда за подобни прояви.

Не знам дали кучетата изядоха хората, или хората изядоха кучетата, както в Англия преди години овцете изядоха хората" - така Любен Корнезов коментира законодателната загриженост към животните. „Тук има фалшив хуманизъм, фалшив", подчерта той и добави „оправихме хората, сега ще оправим животните.

Щом сте толкова големи хуманисти, защо не забраните боевете сред хората?", попита той депутатите и им припомни, че се бият не само мъже, но и жени и в резултат си нанасят тежки увреждания, а даже и смърт.

Обяснението на Корензов за законодателния акцент върху боевете с животни е това, че там има много пари - „милиони се въртят, има залагания. Всичко е до мъни-мъни!", изтъкна „червеният" депутат. „Занимаваме се с тези текстове, за да умием гузната си съвест", предупреди той депутатите преди гласуването.

Корнезов даде да се разбере, че критиките му са насочени и към законодателната дейност на съпартийката му Мая Манолова, която е автор на част от предложенията за тежки наказания за жестокост към животните.