Започнала е процедура по доброволно връщане на 50 афганистанци. Други 200 ще бъдат върнати след обработка на документите им. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет след като премиерът в оставка Бойко Борисов проведе работно съвещание с оперативното ръководство на ДАБ, МВР и службите за сигурност.

Припомняме, по-рано през деня вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че ще бъдат експулсирани 400 афганистанци.

Експулсираме 400 афганистанци с помощта на Фронтекс

Експулсираме 400 афганистанци с помощта на Фронтекс

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви...

На работното съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов беше обсъдено изпълнението на плана за действие при възникване на извънредна ситуация заради увеличен миграционен натиск по границите на България с Турция.

В съвещанието участваха председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, оперативното ръководство на МВР, на Главна дирекция "Гранична полиция" и на службите за сигурност.

Ситуацията в регистрационно-приемателния център в Харманли е нормализирана след предприетите мерки за обезопасяване на центъра и за повишаване на капацитета за медицинско обслужване на чужденците. Командированите медицински екипи не са констатирали опасни инфекциозни заболявания, диагностицирани са хронични заболявания, за които е препоръчано лечение. Изграждането и ремонтът на оградата на РПЦ в Харманли върви по график, стана ясно от докладите.

Предприемат се мерки и за настаняване на чужденци в други разпределителни центрове чрез повишаване на капацитета им. Лагерът в село Пъстрогор ще бъде променен от отворен в затворен тип, като там се пренасочат част от настанените в разпределителния център в Елхово чужденци.

Изпълняват се мерки за разширяване на капацитета за настаняване в специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец, където вече са доставени 50 фургона и постелъчно имущество за 400 души.

Няма да строят нови центрове за мигранти, уверява Петя Първанова

Няма да строят нови центрове за мигранти, уверява Петя Първанова

Отговорността за управлението на центровете е на националните власти, категорични от ЕК

Разгледани са възможностите бивши застави на ГД "Гранична полиция" в района на българо-турската граница, които да бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Те ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР. Направени са разчети за хранене, комунално и битово осигуряване и медицинско обслужване, както и на необходимите сили и средства на ДАНС и МВР за обработване на настанените в тях чужденци, гласи съобщението на правителствената пресслужба.