Държавната агенция за бежанците (ДАБ) няма да строи нови центрове за бежанци, обяви председателят на агенцията Петя Първанова в Харманли, предаде bTV.

При разширен капацитет на центровете в страната от 6000 места в момента са заети към 5100, има място за още 900 души, заяви Първанова.

Предстоят още арести, към момента са задържани 240 чужденци, обяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. До няколко дни пораженията по сградите ще бъдат ликвидирани, каза още тя.

Припомняме, по информация на МВР от сутринта, са задържани 400 мигранти, участвали в размириците в мигрантския център в Харманли.

Задържаните при вчерашния бунт мигранти са в центровете за задържане на МВР, информира още Първанова, а в центъра в Харманли има засилено полицейско присъствие. Според нея, това е добър инструмент за недопускане на по-нататъшно напрежение.

От Европейската комисия са информирани за инцидентите в бежанския център в Харманли, предаде БТА, позовавайки се на говорител на институцията.

"Отговорността за управлението на приемните центрове е основно на националните власти", отбеляза европейският говорител. Евросъюзът предостави множество ресурси, пари и механизми в подкрепа на българските власти. Общият принцип гласи, че всеки, който отговаря на изискванията, получава закрила", посочи говорителят.

Мигрантите, за които няма основание за присъждането на право на престой, трябва да бъдат върнати, допълни говорителят на ЕК.

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов заяви, че няма нужда от нов разпределителен център за мигранти в региона. "Засега не са направени постъпки. Няма и нужда от създаването на нов бежански разпределителен център от затворен тип в изоставените военни имоти край елховското село Бояново, както официално бе съобщено преди време, а също и в бивши казармени помещения в Ямбол", заяви Иванов, като допълни, че в центъра от затворен тип в Елхово е спокойно.

Към момента в столичните центрове, където са настанени мигранти е спокойно. "Нямам информация за проблеми в бежанските центрове в София", заяви междувременно и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Патрули и полицейско присъствие има и в трите центъра на територията на Столичната община - във "Военна рампа", "Враждебна" и "Овча купел". Полицейско присъствие има и в централната градска част, където се събират повече бежанци.

Тя припомни, че с нейно настояване и с решение на Агенцията за бежанците, непридружените мъже, предимно афганистанци, са били изтеглени от "Овча купел" и настанени във "Военна рампа". В центъра в "Овча купел" има само непридружени деца и семейства, предимно бежанци от Сирия, допълни Фандъкова.