С новия семеен кодекс за първи път се допуска фактическо съпружеско съжителство на мъж и жена без брак.

На започналата дискусия по кодекса, депутати акцентираха върху този нов момент с аргумента, че през последните години половината деца у нас са родени при такова съжителство и новият кодекс трябва да защити техните права.

Семейният кодекс, не променян от 2003 година, сега въвежда нови правила в брака и в отношенията родители - деца. Най-интересно е фактическото съпружеско съжителство, което може да бъде регистрирано и обикновено.

Известният в обществото съпружески живот без брак вече се въвежда като правна възможност между мъжа и жената и целта е да се защити бъдещето на родените деца. Тоест въвежда се презумпцията за бащинство.

Още при раждането си детето ще има фамилия, двама родители, ще може да наследява и двамата си родители, а майката ще може директно да иска издръжката от бащата без съдебни дела.

От НДСВ и СДС обаче посочиха, че точно в този раздел трябва изрично да се прецизира, може ли при сключен брак да има и фактическо съжителство.

Новият кодекс въвежда брачния договор като възможност за имуществено брачен режим. Брачният договор може да се сключи и по време на брака. Кодексът променя имуществената общност между съпрузите като тя се разпростира само върху вещните права, а се изключва общността върху влоговете.

Семейният кодекс въвежда и по-леки правила при прекратяване на брака по взаимно съгласие и по исков ред.

Семейният кодекс отваря широки вратичката за всякакви истерични хрумвания, категорична беше обаче депутатката от Коалиция за България Иглика Иванова. Семейният кодекс трябва сериозно да се преработи, каза още тя.