"Най-важно е влизащите в България граждани от Украйна да изберат с какъв статут желаят да пребивават, за да можем да им предложим най-адекватните мерки за подкрепа". Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред журналисти, след като се запозна с работата на мобилния пункт на Агенцията по заетостта в Русе на ГКПП "Дунав мост" заедно с кмета на община Русе Пенчо Милков и областния управител Анатоли Станев, съобщиха от МТСП.

Служителите на местното бюро по труда вече трета седмица консултират украинските граждани за възможностите да започнат работа у нас. Чрез попълване на анкета се събират данни за уменията, професионалния опит и образованието на търсещите работа и им се съставят на профили, които ще бъдат предоставяни на работодатели в България, нуждаещи се от работна ръка.

До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци

До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци

Друг е въпросът колко от тези места ще бъдат заети

"Службите на Министерството на труда и социалната политика са подготвени да съдействат, като веднага след попълването на документацията се търси и подходящо работно място", каза Гьоков и уточни, че информационната база на Агенцията по заетостта е национална, което дава възможност работното място да се съобрази с населеното място, към което украинските граждани искат да се насочат. "Работодателите в България традиционно търсят работници в ИТ сектора. Търсят се още специалисти в инженерни дисциплини, химици, строители, шивачи", отбеляза той.

Гьоков припомни също, че от 1 април минималната работна заплата ще се увеличи от 650 на 710 лв. и добави, че Министерството на труда и социалната политика работи по подготовката на механизъм за определянето на нейната стойност в бъдеще по обективни икономически показатели.

Директорът на Бюрото по труда в Русе Венелина Пенчева съобщи, че към момента от влизащите в страната през българо-румънската граница 51 украинци са консултирани за започване на работа в България. Вече има и случай, в който е уредено работно място за инженер, който предстои да се срещне с работодателя, обявил свободната позиция и да започне работа.

Шест работни групи в МС работели по проблемите на бежанците

Шест работни групи в МС работели по проблемите на бежанците

Агресорът диктува, ние налучкваме какво да правим с украинските бежанци

В Русе Гьоков участва и в регионална експертна среща на тема "Социални политики - нови възможности, нови отговорности за развитие на регионалния потенциал за екосистемни социални услуги и социални иновации". При откриването на форума той заяви: "Реформата в системата на социалните услуги е сред най-важните приоритети в работата на Министерството на труда и социалната политика. Гарантирането на равен достъп до социални услуги, отговарящи на индивидуалните потребности на хората, е в основата на реформата, която се осъществява чрез Закона за социалните услуги."

Снимка 567289

Източник: МТСП

"Общините и другите доставчици на социални услуги са ключов партньор на държавата в осъществяването на превенция и преодоляване на социалното изключване на уязвимите групи в обществото. Доказателство за това е преодоляването на сериозните изпитания, предизвикани от пандемията от Ковид-19", отбеляза Гьков. "Чрез реорганизация на работата на служителите в социалните услуги са въведени нови модели на работа чрез използване на съвременни информационни и комуникационни технологии. Развиха се услугите в домашна среда и патронажната грижа, които имат ключова роля за подкрепата на хората с увреждания, възрастните и самотноживеещите хора", допълни той.

ДАЗД подкрепя украинските деца за места в детските градини и училищата

ДАЗД подкрепя украинските деца за места в детските градини и училищата

Предлагат доброволци да помагат като преводачи на националната телефонна линия за деца

Гьоков е уверен, че България може да окаже подкрепа на всички украински майки и деца, пристигащи в България, като тези от тях, които остават в страната, могат да се възползват от предоставянето на социални услуги и други социални мерки.

Във форума участва и заместник-министър Иван Кръстев. "Законът извежда на по-съществено място въпросите и проблемите за хората, които предоставят услугите, защото социалните услуги могат да се предоставят само от отдадени хора. Превенцията на социалното изключване е на първо място в новата нормативна рамка. Водещи са и принципите за предоставяне на равен достъп до социални услуги и за повишаване на тяхното качество", каза той.

Българите, които не учат и не работят, са почти 900 000

Българите, които не учат и не работят, са почти 900 000

Най-голямата част от неактивните граждани са представители на турската и ромската общност

Кръстев подчерта, че МТСП ще продължава да настоява да се дава приоритет на нарастването на възнагражденията и кариерното развитие на работещите в сектора на социалните услуги. Увеличението на бюджета за финансираните от държавата социални услуги за 2022 г. е близо 112 млн. лв., добави Иван Кръстев. Той добави, че в националния План за възстановяване и устойчивост се предвиждат 753 млн. лв. за реформиране на услугите за възрастни хора. С тези средства се планира да се създадат 125 социални услуги за резидентна грижа и 125 подкрепящи и специлизирани консултативни услуги за 7500 хора с увреждания. Предвижда се и реновиране и оборудване на 82 Домове за стари хора за 5598 души.