Все повече хора смятат, че правителството ще изкара пълен мандат. Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер.

Това показва социологическо проучване на "Тренд", посветено на нагласите на българите спрямо основните партийни лидери и други актуални теми.

Мнозинството от хората подкрепят намаляването на държавната субсидия за партиите, но почти половината българи са на мнение, че така партиите ще станат по-зависими от бизнеса.

Проучването е направено в периода 9-16 юли 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" сред 1010 пълнолетни граждани.

Оптимистично настроените достигат до 55%, а песимистите спадат до 35%. Според социолозите, отпускарският сезон също дава определена позитивна нагласа.

57% от запитаните смятат, че правителството ще изкара пълен мандат, защото ГЕРБ победиха на изборите за европарламент от 26 юли. На обратното мнение са една пета от запитаните.

Премиерът Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер с 36% положително отношение. Освен него в първата петица по положително отношение са Красимир Каракачанов (29%), Корнелия Нинова (24%), Веселин Марешки (24%) и Татяна Дончева (19%).

Най-малко доверие имат Христо Иванов (10%), Мустафа Карадайъ (10%), Румен Христов (9%), Румен Петков (9%), Костадин Костадинов (8%) и Атанас Атанасов (7%).

Най-неразпознаваеми са Костадин Костадинов (45%) и Румен Христов (42%).

69% от всички българи подкрепят инициативата на ГЕРБ за намаляване на държавната субсидия за партиите на 1 лев на получен глас. 14% не подкрепят това решение.

На затворен въпрос колко трябва да получават партиите като субсидия от държавата, най-висок процент събира опцията 1 лев (42%), а 25% смятат, че партиите не трябва да получават пари от държавата. Само 2% са на мнение, че партиите трябва да получават повече от 7 лева на получен глас на избори.

Въпреки внушителното мнозинство, което подкрепя намаляването на държавните субсидии за партиите, 47% от интервюираните са на мнение, че с това решение партиите ще станат по-зависими от бизнеса, а 26% смятат, че няма да станат по-зависими.