61 644 са регистрираните безработни от началото на извънредното положение до момента. Това обяви на брифинг социалният министър Деница Сачева. В това число се включват и българи, завърнали се от чужбина - 745. Близо 10 000 души са си намерили работа по време на кризата. 

КНСБ очаква над 300 000 безработни до края на годината

КНСБ очаква над 300 000 безработни до края на годината

Настояват държавата да даде около 50 млн. лв. допълнително за новорегистрираните безработни

Над 103 000 заявления са обработили за това време служителите на бюрата по труда, включително и документи, които не са за безработица. Средно на ден около 4000 души се обслужват в бюрата по труда. Полицаи ще бъдат изпратени там да помагат за опазване на реда.

Това са се договорили Сачева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Натоварването наистина е извънредно, посочи социалният министър.

Тя призова който може, да подава документи по електронен път. Под 3% от потребителите на социални услуги обаче ползват интернет. Безработните, регистрирани в бюрата по труда, ще могат да работят в селското стопанство и в същото време ще продължат да получават обезщетението си за безработица.

Мярката 60/40 не е ефективна за алтернативния туризъм, категорични от бранша

Мярката 60/40 не е ефективна за алтернативния туризъм, категорични от бранша

Предлагат свои мерки за оцеляване на този бизнес

Социалното министерство започва раздаването на храни на 40 000 души в цялата страна. Вече то е в ход във Варна, Добрич и Стара Загора. 23 общини са дали заявления по схемата за топъл обяд. 39 общини са подали искания за патронажна грижа за над 6000 души. Това са нови общини, извън тези, в които услугата е в сила, поясни Деница Сачева.

Допълнителни възнаграждения ще получат социалните работници, които са на първа линия. Няма отлив на служители от бюрата по труда, отчете социалният министър. Имало единични случаи - около три в цялата страна. Около 6100 души от социалната система работят на първа линия, стана ясно още от думите на министъра. Още не е ясно колко отгоре върху заплатите ще получат служителите. 

Мярката 60/40 оставала неработеща за бизнеса

Мярката 60/40 оставала неработеща за бизнеса

Според Мария Минчева от БСК малка част от хората щели да се възползват от мярката

По мярката 60/40 има подадени заявления най-вече от ресторантьорския бранш, производството на мебели, заведения за бързо хранене. На въпрос свързан с продължаващото недоволство от страна на бизнеса, Деница Сачева заяви, че първо, е минала само една седмица от стартирането на мярката и второ, Министерският съвет изпълнява дословно гласуваното от Народното събрание. Освен това мярката е насочена към запазване на заетостта, към работниците и няма за цел да дава пари на бизнеса.