72% са против финансирането на партиите да е определен процент от оборота или приходите на компаниите, 62% са против финансирането да се извършва на база на размер на компанията (микро, малко, средно или голямо предприятие).

Това показват данни от проучването на БТПП сред бизнеса във връзка с субсидирането на партиите и възможностите за финансиране от страна на компаниите, НПО и физическите лица.

Проучването е направено в периода 28 юни-3 юли 2019 година (преди влизане на законовите поправки за намаляване на субсидиите).

Движение21: Субсидия от 1 лв. ще ограничи възможностите на всички партии

Движение21: Субсидия от 1 лв. ще ограничи възможностите на всички партии

Движението предлага стъпаловидно намаляване на субсидиите

Според проучването 63% смятат, че размера на субсидията за партиите трябва да бъде 1 лев на глас, а 78% подкрепят въвеждането на лимити за финансиране.

67% от анкетираните споделят виждането, че когато партиите са финансирани от фирмите или НПО, то трябва да има фиксиран максимален размер. Таванът да е определена сума, но да не е свързана с размера на компанията или оборота.

Според 75% от фирмите, ако държавната субсидия се премахне или стане 1 лев на глас, партиите ще оптимизират структурите си и ще станат по-ефективни.

Повечето компании считат, че намалената субсидия ще бъде компенсирана с пари от бизнеса - 74% от анкетираните.

1 лев партийна субсидия решиха депутатите

1 лев партийна субсидия решиха депутатите

119 депутати гласуваха "за" предложението

Около 60% от компаниите виждат като ефект при намаляване на субсидиите на 1 лв. изчезване на "малките" партии и оставане само на "големите" партийни структури.

Според фирмите обаче намаляване на субсидията ще има и положителен ефект, който се изразява в ограничаването на членството в партиите по семеен ред, намаляване на зависимостта от гласоподавателите, минимизиране на разходите за несвойствена дейност, както и по-стриктен вътрешнопартиен контрол.

Анкетираните смятат още, че финансовата подкрепа за партиите трябва да идва от членовете или симпатизанти с лични средства, като партиите следва да печелят хората с идеите си.

Партиите получават дарения без ограничения
Обновена

Партиите получават дарения без ограничения

Това решиха депутатите при обсъждането на отвореното финансиране

Като ефект от редуциране на субсидията партиите виждат и създаването на една по-конкурентна среда - защото те няма да разчитат на пари от държавата.

45% от фирмите подкрепят предложението те да финансират партиите, но при определени условия. Те искат да има по-голяма прозрачност на предоставяните средства и разходите им, както и да се криминализира получаването на суми от неясни източници.

46% от компаниите се притесняват, защото с намаляването на субсидиите има възможност да се оказва натиск върху бизнеса, като определени компании ще бъдат покровителствени.

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 г.
Обновена

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 г.

След това лихви