Над 80% от частните горски имоти на територията на "Югозападното държавно предприятие" с център Благоевград ще бъдат продадени на държавата. Заявленията на собствениците бяха  класирани по изискванията на Министерството на земеделието и храните.

Според съобщение на предприятието, 269 от общо 330 частни горски имота на територията на ЮЗДП, предложени от собствениците им за закупуване от държавата, са допуснати и класирани в първия етап на процедурата.

От предложените за продажба горски масиви само 61 имота не бяха допуснати от комисията. Причината е пропуски и несъответствия в документацията.

В офертите на собствениците се заявява и цената, която те ще поискат. Освен ограничението за площта на частните горски имоти - до 5 хектара, държавата определи и  други критерии за оценка - близостта им до държавни гори с цел комасация, възраст и здравословно състояние както и предимството,  ако терените са част от защитена територия.

Очаква се независими  горски експерти да оценят имотите. След това Югозападното държавно предприятие има готовност да финализира сделките. Финансовата рамка е  определена от земеделското министерство и цената за един декар гора ще се движи между 700 и 900 лева.

Според директора на държавното горско предприятие Дамян Дамянов пред БНР това е ниска цена, но все пак хората ще получат нещо за имоти, които дори не знаят къде са, нито пък могат да ги стопанисват с икономическа изгода.

От друга страна той се надява бракониерството да спадне над 50 процента, тъй като напоследък  незаконната сеч  се извършва предимно в частните гори, не без съдействието на някои служители, допълни Дамянов.