МВнР винаги дават препоръки как да се променят изборите в чужбина, но те не се взимат под внимание. ЦИК е политически орган, конфигурация от представители на различни политически сили и трудно изпълнителната власт може да се намеси в работата на такъв орган, обясни Стоев.

Ако се вслушаме в препоръките на международните наблюдатели, ЦИК трябва да бъде професионална комисия, а не политически представителен орган. Най-често срещаният начин за гласуване зад граница е гласуване по пощата, категоричен бе Светлан Стоев.

"Това, което се прави с 9 тона бюлетини, 10 тона машини са харчове на данъкоплатеца. Как те биха могли да бъдат посрещнати за него с по-голяма инвестиция за в бъдеще. Всеки път изборите в чужбина стават все по-скъпи и по-скъпи. За мен начинът, по който трябва да гледаме в бъдещето е, след като минем през машините, да се премине към гласуване по пощата, но, дай боже да станем един ден и като естонците, за да можем да гласуваме електронно", надява се министърът.

Иван Кондов също настоя да се помисли за алтернативни начини за гласуване в чужбина.

128 ч. преди отварянето на първата секция в чужбина МВнР задава пак въпроси към ЦИК

128 ч. преди отварянето на първата секция в чужбина МВнР задава пак въпроси към ЦИК

Има двойно повече секции в сравнение с последните избори

Ако ние искаме да имаме съвременен Изборен кодекс, крайно време е българските политици да се съобразят с препоръките от международните наблюдатели, настоя служебният външен министър Светлан Стоев. Когато се правят избори и когато се видят резултатите от целия изборен процес новоизбраният парламент прави анализ, като се съобразява с препоръките от наблюдателите за промени в Изборния кодекс, обясни Стоев.

Министърът е сигурен, че препоръките ще бъдат повторение от това, което се е правило през последните 10-15 години.