Смяната на ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е положителна и много закъсняла стъпка. Това коментира председателят на АБВ Румен Петков, но отправи остра критика, че за пръв път в историята на българската енергетика начело на холдинга, който носи цялата отговорност на управлението, се поставя като изпълнителна фигура човек, който няма нищо общо с енергетика, а именно - адвокат Веселина Бучкова.

"За да не затъвам в цветни определения, това е люпилня на кадри, адвокатската кантора на заместник-министъра на правосъдието Иван Демерджиев, в която е адвокат Веселина Бучкова, впечатлява с потенциала си. Смущаващо е решението от заместник-министър на правосъдието до изпълнителен директор на БЕХ. За пръв път в историята на българската енергетика начело на холдинга, който носи цялата отговорност на управлението, се поставя като изпълнителна фигура човек, който няма нищо общо с енергетика. Това смущава професионалните среди и задава въпроси. С каква цел изпълнителните функции се поверяват в ръцете на абсолютно неподготвен човек", запита Петков. 

Смяната на шефовете на БЕХ застрашавала енергийната и националната сигурност

Смяната на шефовете на БЕХ застрашавала енергийната и националната сигурност

Има плащане по емисия еврооблигацииот 550 000 000 евро, чийто падеж предстои на 02.08.2021 г.

Относно Ива Петрова, предложена за председател на борда на БЕХ, председателят на АБВ отбеляза, че това било изключително силно решение. "Това е човек с много богат опит, с несъмнена почтеност, човек, който познава българската енергетика в детайли. Тя е човекът, който действително може да направи прозрачна, публична и от обществен интерес реализацията на проекта "Комотини-Стара Загора". Ние продължаваме да считаме, че газовата връзка "Комотини-Стара Загора" няма да бъде приключена в рамките на годината", подчерта той. 

Румен Петков посъветва началника на "Булгартрансгаз" да спре да търси хора, които да интервенират него и други функционери на АБВ да не се занимават с "Булгартрансгаз".

"Продължавам да питам президента, премиера и министъра на енергетиката как гледат на заплахите, отправяни към българска медия от името на "Ай Си Джи Би". Ако не получа отговор в най-кратък период от време, ще трябва да питам Европейската комисия. Ще я информирам и предоставя цялата информация, с която ние разполагаме. Нали една от битките беше да гарантираме спокойствието на медиите? Мълчанието на държавните институции сега могат да обезсмислят битката за свободата на медиите генерално в дългосрочен план", настоя лидерът на АБВ.

Румен Петков припомни, че ръководството на "Ай Си Джи Би", която строи интерконектора между Гърция и България, продължава да не казва крайна дата на въвеждане в експлоатация на газовата връзка "Комотини-Стара Загора".

"Това е една от малкото причини, поради които настояваме за освобождаването на българската страна на ръководството на "Ай Си Джи Би", отбеляза още той. 

Уволниха ръководството на БЕХ

Уволниха ръководството на БЕХ

Валентин Николов, Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки