"Български енергиен холдинг" преведе днес 16 млн. лв. на "Мини Марица-изток" ЕАД за изплащане на заплатите на работниците за септември по разпореждане на енергийния министър Владимир Малинов.

Средствата се отпускат по договор за заем от 16 август 2024 г. между холдинга и минната компания. През ноември ще бъдат преведени 28 млн. лв. за изплащане на възнагражденията на работещите в "Мини Марица-изток" за октомври, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

От ведомството припомнят, че БЕХ вече предостави целево финансиране на "Мини Марица-изток" ЕАД в размер на 56 млн. лв. за заплати на служителите за юли и август, за социално осигуряване, плащания към бюджета и др.

"Мини Марица-изток" на загуба от над 200 млн. лв.

"Мини Марица-изток" на загуба от над 200 млн. лв.

Данните представи енергийният министър Владимир Малинов в парламента

Отпускането на средствата е регламентирано с рамково споразумение за финансиране в размер до 100 млн. лв. от БЕХ и 50 млн. лв. от търговска банка, съгласно което холдингът е съдлъжник. През октомври 2024 г. БЕХ и "Мини Марица-изток" са подписали ново рамково споразумение за финансиране в размер на 100 млн. лв. до 30 юни 2025 г. То предвижда да бъдат осигурени средства за заплати на работещите в мините и задължения на дружеството към бюджета през следващите месеци.

"Мерките, които предприемаме, ще осигурят нормалната и безопасна експлоатационна дейност на рудниците, което е ключово за сигурността на доставките към потребителите през идния зимен сезон", увери Владимир Малинов.

Дават 150 млн. лв. заем на Мини "Марица-изток" до нотификацията на ЕК за 1 млрд.лв.

Дават 150 млн. лв. заем на Мини "Марица-изток" до нотификацията на ЕК за 1 млрд.лв.

100 млн лв. от "Български енергиен холдинг" и 50 млн. лв - от търговка банка