За периода от 1 януари до 31 май 2024 г. "Мини Марица-изток" отчита загуба от дейността си в размер на 99.6 млн. лв. "Мини Марица-изток" е завършила 2023 г. също на финансова загуба, чиито размер е 137.4 млн. лв. Така към края на май месец общо в баланса на дружеството е отчетената загуба е 237 млн. лв. На база изминалите 5 месеца и отчетените за тях финансов резултат, както и очакванията на дружествата по инвестиционната програма и размерът на добива и разкривката на въглища, се очаква реализираната загуба само за 2024 г. да бъде в размер на над 200 млн. лв.

Данни представи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов от трибуната на Партийния дом относно отчет и информация за актуалното финансово състояние на "Мини Марица-изток" ЕАД. Вносители са депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова и група народни представители.

Дават 150 млн. лв. заем на Мини "Марица-изток" до нотификацията на ЕК за 1 млрд.лв.

Дават 150 млн. лв. заем на Мини "Марица-изток" до нотификацията на ЕК за 1 млрд.лв.

100 млн лв. от "Български енергиен холдинг" и 50 млн. лв - от търговка банка

Причините за лошия финансов резултат - считано от февруари 2024 г. "Мини Марица-изток" доставя въглища само на 3 централи - ТЕЦ "Марица-изток 2", ТЕЦ "ЕЙ и ЕС Марица-изток 1" и "Брикел" ЕАД. Има спад на добива, както и в продажбата на въглища - с 45.7%.

Действащият изпълнителен съвет на "Мини Марица-изток" актуализира бизнес програмата си и прогнозата за продажби на въглища до края на 2024 г. е за 11.6 млн. тона. Забелязва се и спад в така наречените откривни дейности за въглищата. Вследствие на достатъчни липси на приходи "Мини Марица-изток" не е в състояние да изпълнява вече съществуващи задължения към доставчици. Задълженията на дружеството са в размер на 57.6 млн. лв. към 15 юли 2024 г., посочи Малинов.

Миньори и енергетици си искат въглищните централи и след либерализацията

Миньори и енергетици си искат въглищните централи и след либерализацията

Протестът им блокира центъра на София

Всички задължения, които не са обслужвани, водят до допълнително влошаване на паричните наличности, като към момента дружеството е намалило паричните си наличности до 23 млн. лв., като при условие че в края на 2023 г. "Мини Марица-изток" е разполагала с над 40 млн. лв.

Предприемат се мерки и за редуциране на персонала с неназначаване на нови служители, а лицата, които придобиват право на пенсия, работодателят се възползва от правото си да прекрати трудовите взаимоотношения.

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено

В банковите сметки има 6 млн. лв., само разходите за заплати възлизат на 27 млн. лв. месечно

Разполагаемият ресурс по сметките на "Мини Марица-изток" към 15 юли 2024 г. е в размер на 7.7 млн. лв.

Министър Владимир Малинов отчете още, че след встъпването му в длъжност като ресорен министър, са спрени инвестиции към "Мини Марица-изток" за техника относно добива и разкривката на въглища. Той посочи, че се разглежда вариант за проект по отношение на изграждане на соларен парк на територията на дружеството, като се предвижда да покрива собствената консумация на електроенергия и при възможност за осигуряване на безвъзмездно финансиране да достигне до 100 мегавата.