Правителството гарантира възможността имуществото на правителствена болница да бъде разграбено. Това заяви председателят на партия АБВ Румен Петков.

Според него е скандално решението на Министерския съвет за обявяване на имота на болница "Лозенец" от публична държавна собственост за имот - частна държавна собственост и преобразуване на болницата в еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала. Това се случи края на 2019 година.

"Най-грозното в случая е, че със същото решение, всъщност се създаде възможността болниците да могат да разпродават активи за покриване на дългове", каза Петков.

Той запозна медиите с резултатите от решението особено в преобразуването на собствеността от публично държавна в частно държавна.

"Болница "Лозенец" беше в прерогативите на НСО. Първата стъпка НСО беше извадена и изхвърлена от болницата и там беше настанена охранителната фирма на властта. Ако грешка, съм готов да се извиня и да се коригирам. По този начин правителството се отплаща на тези, които участваха активно и много грубо в протеста и плашат и мачкат хората", обясни Румен Петков.

Болница "Лозенец" има 168 дка земя. "Огромната част от тях са в парка. С решението да могат да се продават активи за покриване на дългове, правителството създава предпоставки и задължава ръководството на болницата да удовлетвори частни интереси за заграбване на тези превъзходни имоти в Южния парк", каза Петков.

Така се дава възможност за грабеж, смята той. "По предварителни анализи в края на 2019 г. дълговете на правителствена болница надхвърлят 100 млн. лв. Това е възможността тези, на които болницата дължи, да предявят искове и да разграбят 100 от тези 168 дка, обясни Петков.

Той припомни, че неговата партия още от февруари настоява да се спрат концесии, продажби, приватизационни сделки, които засягат значими за страната проекти. В резултат на това правителството набързо концесионира литище "София" и се опитва да направи необратими приватизацията на 5 пристанища в България, допълни Румен Петков.

Припомняме, през декември 2018 г. правителството прехвърли Правителствена болница на Софийския университет.

На 1 февруари 2019 г. болница "Лозенец" бе окончателно преструктурирана.

От партия АБВ заявиха и желание да участват в създаването на енергийната стратегия заедно с парламентарно представени партии. Това стана ясно от думите на заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференцията.