АБВ за пореден път постави под въпрос участието си в управлението на страната. От партията на Георги Първанов ще си съберат националния съвет и парламентарната група и внимателно ще разгледат и анализират изпълнението на партньорското споразумение на коалицията зад кабинета „Борисов 2".

Повод за недоволството на АБВ е гласуването на второ четене на бюджета на страната за следващата година и по-специално решението на управляващото мнозинство да не подкрепя предложения на АБВ.

ГЕРБ светкавично започна преговори с АБВ

ГЕРБ светкавично започна преговори с АБВ

Цветанов покани на разговори Първанов и Петков

„Ние не смятаме да играем ролята на пето колело в тази четворна коалиция", заяви на пресконференция в парламента лидерът на партията Георги Първанов.

Той и заместникът му Румен Петков дойдоха в сградата на властта специално, за да предупредят, че могат и да излязат от коалицията.

„Ние усещаме едно високомерие от страна на партията мандатоносител", се оплака Първанов и обясни, че "народни представители извън ръководството на партията и ПГ са си вдигнали малко повече носа".

Не това обаче е проблемът за АБВ, стана ясно още от думите на Първанов. Това, което е ядосало хората му, е липсата на политики в Бюджет 2016.

Коалиционните партньори „налазиха” АБВ

Коалиционните партньори „налазиха” АБВ

Съдебната реформа върви без АБВ, отсече Радан Кънев

„Настоявахме за промени, които не бяха приети", обясни лидерът на АБВ. Сред тези предложения са отпускането на допълнителни 17 млн. лева за хората с увреждания, както и още 16 млн. лева за увеличаване на заплатите по Агенцията по заетостта. „Правят се коледни подаръци на някои партии, а в същото време разумните, работещите, необходимите предложения на АБВ се игнорират", посочи още Георги Първанов.

Той обясни, че предложенията на другите парламентарни групи от мнозинството се приемат, независимо от това, че не са записани в програмата за управление на правителството.

„Ние не ревнуваме", уточни обаче Първанов. Той не пожела да каже кой получава коледните подаръци с обяснението, че не е въпросът коя е партията или пък кои са тези подаръци. „Въпросът е в принципа", заяви президентът.