Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) влезе в Министерството на икономиката и индустрията за проверка на участието на България в "Експо 2020 Дубай" по сигнала за финансови злоупотреби, изпратен от ресорния министър и вицепремиер Корнелия Нинова до прокуратурата.

АДФИ проверява как са сключени и изпълнени договорът и допълнителното споразумение към него за възлагане на обществената поръчка за подготовката и участието на страната ни в Световното изложение в Обединените арабски емирства. Ще бъдат проверени и плащанията по договора, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Нинова се закани да спре кражбите и корупцията от "ЕКСПО 2020"

Нинова се закани да спре кражбите и корупцията от "ЕКСПО 2020"

Казали сме, че ще спрем кражбите, знаем какво ще последва от това, знаем какви действия ще предприемете - няма да спрем

Финансовата инспекция ще продължи 30 работни дни, до 15 юни включително.

Нинова сезира прокуратурата за участието на България в "Експо 2020 Дубай" през февруари, а в началото на март Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство по сигнала.

НИМ се похвали, че копието на Панагюрското съкровище вече е изложено в Дубай

НИМ се похвали, че копието на Панагюрското съкровище вече е изложено в Дубай

Копия на български златни съкровища са изложени до април 2022 г.

Министерството на икономиката и индустрията предало на държавното обвинение доклад от над 700 страници, в който било описано как на консорциума, организирал участието ни в изложението - "България ЕКСПО 2020", били изплатени авансово 78% от средствата по договора, който бил за общо 6 720 000 лв., а редица дейности по него не били изпълнени. Авансите били изплатени през 2019 и април 2021 г.

Според експертите от министерството "в събитието са потънали милиони левове" от парите на българските граждани.