В ход са проектите за модернизация на армията, усети се тласъкът, но все още сме в застой. С отделни проекти няма да се осигури ефектът, който се търси. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред БНТ.

Процесът на превъоръжаване на армията е бавен. Използваме колективните механизми на НАТО, обясни той.

Румен Радев: Заплаха на сигурността ни има

Румен Радев: Заплаха на сигурността ни има

Да мислим за проблемите на армията през цялото време

Адмирал Ефтимов увери, че може да се охранява въздушното ни пространство, но с определени затруднения. Летателните часове са ниски заради малкото самолети и ограничителния ресурс. За това помощта от съюзниците е много важна, подчерта началникът на отбраната и добави, че малкото часове нальот на военните ни пилоти дава отражение върху цялата система за командване и управление.

Нови военноморски кораби се очаква да имаме през 2025 г., проектът е в ход, увери адмирал Емил Ефтимов. В проекта за сухопътните войски последното редовно правителство оставило анализ и офертите, които получихме били с 30% повече от бюджетния лимит.

Стефан Янев: Променя се балансът на силите в Черно море

Стефан Янев: Променя се балансът на силите в Черно море

Днес вече отчете последиците за България от напрежението около Украйна

Следващото служебно правителство направило анализ за възможните опции за продължаване на проекта с нова оферта в рамките на ресурса, да се промени техническата спецификация и да се изследва опцията правителство-правителство. Това, което предлага адмирал Емил Ефтимов е да се направи ред от приоритетни проекти, да се намери политически консенсус, да се придобият конкретни параметри и тогава да се отиде в Народното събрание за средства.

Той обясни, че българската армия трябва да бъде адекватна на заплахите и на международните процеси. Военният бюджет не трябва да клати другите системи и за това сме в НАТО - да имаме достатъчно възпиращ потенциал, посочи адмирал Ефтимов.

По думите му армията е в състояние да изпълнява конституционните си задължения, но изпитва дефицити в модернизацията и превъоръжаването. Българската армия изостава в модернизацията и превъоръжаването за разлика от другите държави.

За напрежението между НАТО и Русия, адмирал Емил Ефтимов се надява конфликтът да не ескалира, а да се намери правилното решение по дипломатичен път. НАТО е длъжен да планира варианти за отговор съобразно всяко развитие на обстановката, каза той.

Нека да се съсредоточим върху определени способности, призова адмирал Ефтимов и настоя за политически консенсус.