Кризата между Русия, Украйна и НАТО създава заплаха за сигурността не само на България и региона, но и на цяла Европа. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти след като участва на годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и отчета за състоянието на въоръжените сили.

Това е криза с глобални измерения. Диалогът се води на най-високо ниво, между САЩ и Русия, НАТО и Русия, ЕС и Русия. България е част от усилията за намаляване на напрежението. Трябва да работим така, че да се избегне военно решаване на тази криза. Може да се търси решение по дипломатически път. Тук са впрегнати всички усилия, подчерта Румен Радев.

Кризата в Украйна е в най-опасния си момент, предупреждава Джонсън

Кризата в Украйна е в най-опасния си момент, предупреждава Джонсън

"Нещо абсолютно катастрофално може да се случи много скоро"

Президентът коментира и забавянето на първите осем изтребители Ф-16, които България трябва да получи - този въпрос трябва да бъде отправен към правителството на Бойко Борисов.

Вече има информация, че ще има закъснение и то не е малко. Това е изключително тревожно за въоръжените ни сили, предупреди Радев.

Според него това са рискове България да загуби въздушен суверенитет и да не може сама да охранява своето въздушно пространство, което е и въздушно пространство на НАТО.

Без ОВОС за разширяване на пистата на "Граф Игнатиево" за Ф-16

Без ОВОС за разширяване на пистата на "Граф Игнатиево" за Ф-16

Решението е на служебното правителство "Янев"

Модернизацията е непрекъснат процес по изграждане на отбранителни способности с фокус най-вече между хората в армията, новите технологии и иновациите. Декларацията на новото правителство, че националната ни сигурност ще се гради върху конституционните задължения на българската армия, трябва да е с ясни ангажименти, ясни виждания и подкрепа как точно ще развиваме въоръжените си сили.

По думите му трябва да се осъзнава, че най-голямата заплаха за националната ни сигурност е неглижирането на проблемите на въоръжените сили. Според него трябва да мислим за проблемите на армията не от криза на криза, а през цялото време.

Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е да се развиват въоръжени ни сили и съвместимостта с партньорите ни, което означава ресурси, нормативна база и непрекъснат ангажимент на държавното отговорност към въоръжените сили. За това настоя още президентът.

Румен Радев благодари на всички командири, военнослужещи и цивилни служители от ВВС за извършеното през 2021 г.

Проблемите продължават, хората работят при изключително напрежение, за да компенсират липсата на достатъчно ресурси. Все още продължават проблемите морално и физически остарялата техника и все още има проблеми с липсата на достатъчно личен състав, което е важно и въпреки предприетите стъпки през годините за повишаване на мотивацията и издигане на престижа на военната професия, продължава да има много незаети места, посочи Радев.

По думите му въпреки това успехите са налице, продължава участието в редица учения, планирането и изграждането на нови бойни способности с поддържането на старите техники.

Един от въпросите, който ще се дискутира по време на предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) е дали 2% от БВП за отбрана може да се отдели по-рано, отколкото през план 2024 г. 

Няма геополитически дисбаланс в района на Черно море, според Янев

Няма геополитически дисбаланс в района на Черно море, според Янев

Хората са най-важният капитал за въоръжените сили

За формирането на така наречената батальонна бойна група, Радев уточни, че в НАТО има ясен процес по планиране и той се следва строго в неговите норми.

България е предприела гъвкав и отворен подход, като трябва да бъдем наясно, че за батальонната бойна група се говори много, но не много хора имат яснота какво представлява, каква е структурата, функциите и задачите на батальонната бойна група, стана ясно от думите му.

Естествено е, че батальонната бойна група не може да реши проблемите на националната ни сигурност, но нейното изграждане е важно. Това означава, че можем да работим заедно с нашите съюзници и да запълваме дефицитите, които имаме поради липса на решения за българската армия, подчерта Радев.

На 15 февруари 2022 г. ще има заседание на КСНС за ситуацията с Украйна.

Припомняме, в последните месеци градусът на напрежението между Украйна и Русия се увеличава. От една страна Русия увеличава въоръжението си в близост до Украйна с оправданието, че обновява системите и провежда военни учения. От Кремъл заявяват, че ще изтеглят въоръжението си от Беларус след края на военните игри.

От своя страна Украйна е притеснена от засилването на сътрудничеството между Русия и Беларус и смята създаването на съюзната държава между Русия и Беларус за опасност.

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че съзнателно създават сценарий, който да въвлече Русия във война, и пренебрегват опасенията за сигурността на Москва относно Украйна.

На 8 февруари 2022 г. сепаратистки командир от Донбас поиска от Русия подкрепление от 30 000 войници.

В Украйна пристигат самолети с военна помощ от САЩ. Украйна иска ПРО системи от САЩ, Русия скочи срещу "провокацията".

До момента Германия отказва да достави оръжия на Украйна. Същевременно Берлин е под сериозен натиск от свои партньори от ЕС, особено Полша, балтийските държави и САЩ, които настояват за отправяне на "ясни сигнали" към Москва.

На фона на това българският президент Румен Радев свиква второ заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от началото на 2022 г. - този път за ситуацията около Украйна. Предишният беше за отношенията на България към Република Северна Македония.

Междувременно Русия препоръча на НАТО да изтегли силите си от България и Румъния. Тази позиция бе критикувана от българските власти.

Два дни след тази позиция - на 23 януари 2022 г. стана ясно, че испанска фрегата се присъединява към силите на Алианса в Черно море. Това предизвика раздор сред коалиционните партньори.

След съобщението за изпращане на испански кораби в акваторията на Черно море, военният министър публикува своето мнение в социалната мрежа Фейсбук и призова да не сме толкова чувствителни към регулярни изявления. Мнението му във Фейсбук бе определено като лична позиция от премиера Кирил Петков. Седмици по-късно Янев заяви, че се променя балансът на силите в Черно море.

Към момента има решение на Министерския съвет за временно включване на испански изтребители във въздушния контрол над страната ни - до 31 март 2022 г.

Междувременно Янев обсъди със съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей усложнената среда на сигурност с оглед ситуацията около руско-украинската граница и ролята на НАТО.

По-рано днес от МО потвърдиха, че в нашата страна ще има 130 военнослужещи и 4 испански изтребителя Eurofighter EF-2000 Typhoon II.

След това Нидерландия ще изпрати два изтребителя F-35 от 5-то поколение, които ще пристигнат през април и май.