Не трябва да сме толкова чувствителни към такива изявления, каквото направи Русия с заявката, че иска изтегляне на НАТО от България и Румъния. Такива изявления се правят регулярно.

Мнението е на военния министър Стефан Янев, който коментира пред журналисти темата.

Той увери, че решенията на България и Министерството на отбраната ще бъдат съобразени с националния интерес.

Янев каза още, че подготовката за военно присъствие или допълнително усилване на това военно присъствие от други страни в НАТО на българска територия ще бъде направена обезателно със съучастието на български сили.

По думите на военния министър Стефан Янев изпращането на изтребители от Нидерландия и от Испания е в помощ на българския контрол на въздушното пространство и това е обичайна практика на съюзниците от НАТО. Той уточни, че предстои ротация на силите на Испания в близките дни, за което в понеделник българският министерски съвет ще вземе решение да разреши участието и на испански самолети в охраната на нашето въздушно пространство. Ротацията на самолетите на Нидерландия е планирана за периода април-май, каза Янев.

Става въпрос за 5 до 7 самолета, в другия случай - два самолета, уточни военният министър.

Испанският контингент ще дойде с Юрофайтер Тайфун, а Нидерландският компонент ще бъде с изтребител Ф-35, каза Янев. Солидарността на страните членки на НАТО водят до използването на съвместни способности там, където е възможно, допълни той.

Янев потвърди, че Нидерландия и Испания ще изпратят изтребители в България. "Такъв тип учения и тренировки е имало и в миналото", уточни министърът.

Нидерландия изпраща изтребители у нас

Нидерландия изпраща изтребители у нас

Целта е да се подкрепят дейностите на НАТО за въздушна полиция в Черноморския регион

Стефан Янев и премиерът Кирил Петков коментираха след като присъстваха на официалната церемония по встъпване във втория мандат на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Темата с условията, които поставя Руската федерация за деескалация бе коментирана вчера широко, включително и с позиция на Министерство на отбраната. Премиерът Кирил Петков два пъти говори по темата в парламента само през вчерашния ден, като втория път призна, че има риск за доставките на газ. А президентството разпространиха лаконичната позиция: "Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било."

НАТО: Искането на Русия към България и Румъния е неприемливо

НАТО: Искането на Русия към България и Румъния е неприемливо

Исканията на Русия ще разделят членовете на НАТО на първи и втори клас, което ние не можем да приемем