Изпълнителната агенцията за борба с градушките работи ефективно и на пълни обороти, а случаят в Садово, където във вторник град с големина на орех буквално помля насажденията в околността, е изключение заради преминаващ извънредно пътнически самолет.

Това коментира министърът на земеделието Иван Иванов след заседанието на Министерски съвет. Макар и при наличието на множество актуални теми, Иванов единствен от представителите на изпълнителната власт говори пред медиите след правителственото заседание, макар и непредвидено, а причакан от медиите на изхода на институцията.

"Това, което се е случило в Садово, е независимо от Министерство на земеделието обстоятелство. Граждански полет е бил отклонен от София към Пловдив, поради което РВД е забранило изстрелване на ракети", заяви шефът на агроведомството.

Граждани блокираха пътя за Турция край Садово след опустошителната градушка

Граждани блокираха пътя за Турция край Садово след опустошителната градушка

Искат оставката на земеделския министър

И подчерта - агенцията по градушките била обезпечена с всичко необходимо и работила ефективно. "Виждате, там, където има покритие, и няма такива забрани, градушките са преодолени."

Към момента на място са ръководни фактори от министерството и ДФ "Земеделие", чиято задача е да оценят нанесените щети.

По настоящем механизмът на компенсация е следният - трябва да бъде доказано 100% унищожаване на посевите, за да бъде изплатено обезщетение. Това ще се случи в най-кратки срокове, увери Иванов. 5 милиона лева е бюджетът за компенсации, като парите разпределя ДФ "Земеделие". Има възможност пари да получат и фермерите, чиято продукция не е унищожена изцяло, а само отчасти.

"Миналата година приехме механизъм за тези, които са под 100%. И на тях сме ги платили", каза той. И увери - щом това в правено преди, нямало проблем да стане факт и сега.

24 млн. лева са платени за подпомагане на биологичното земеделие за 2021 г.

24 млн. лева са платени за подпомагане на биологичното земеделие за 2021 г.

Изплащат се и над 9,4 млн. лв. по други мерки