Няма как да дойде някой от чужбина и да реши нашите проблеми. Това предупреди бившият зам.-главен прокурор и настоящ експерт на АБВ по съдебната реформа Бойко Найденов в ефира на БНТ. Найденов не подкрепя идеята на премиера Бойко Борисов, който след приемането на конституционните промени обяви, че ще покани евронаблюдатели във връзка с реформите в съдебната система.

Съдебната система на всяка държава се опира на традициите, създадени в нея и в съда столетия наред, уточни експертът на АБВ. Според него, когато дойдат чужденци в България им трябват години наред, за да се ориентират в повърхността, но никога не могат да вникнат в същността.

По повод системата на Румъния, където имаше и арестувани кметове, Найденов посочи, че в България нямаме, защото не са събрани доказателства. „Аз лично съм против това, че трябва да има осъден министър", заяви той и запита какво ще реши това. Това не може да се прави на парче и за демонстративно осъждане, смята той. Нужна ни била работеща система, а не осъдени на всяка цена.

По темата предсрочни избори, Найденов обяви, че АБВ е готова. Ако тези предсрочни избори биха били оздравителни за обществото, ок, коментира той. Той се въздържа от категорична оценка на работата на правителството и Народното събрание, но изтъкна, че винаги може и по-добре.

Бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов отново разгърна подробно идеите на АБВ по отношение на визията си за Антикорупционното бюро.

Тъй като парите са в изпълнителната власт, АБВ предлагат този орган да бъде извън изпълнителната власт. Целта е събраните данни, като бъдат изпратени в прокуратурата, държавното обвинение да ги вкарва в съда, а не да минават през изпълнителната власт, където да потъват.

Хиляди хора получават заплати да наблюдават какво се случва в самите ведомства. Да подадат сигнали за това, че министърът има корупционни практики е малко наивно, тъй като ще бъдат уволнени, обясни Найденов.

Всеки, който се включи в корупцията, вече не я вижда, категоричен е бившият зам.-главен прокурор.

В България има над 1400 разрешителни режима. За всяко едно нещо трябва да минеш през различно гише и за да ти бъде дадено разрешително, си принуден по други начини да го получиш, смята Найденов. Затова хората трябвало да бъдат освободени от тези ограничения, които им налага държавата.

Експертът на АБВ по съдебната реформа каза още, че Конституцията не може да бъде пипана и променяна през два месеца.