Ако изборите бяха днес, най-сериозен дял от имащите право на глас щеше да бъде на онези, които не искат да го упражнят. Това сочи изследване на "Галъп интернешънъл", проведено между 19 и 21 декември сред 1007 пълнолетни българи.

Общо 21,7% твърдят, че не биха гласували.

Административен миш-маш в мажоритарното райониране видяха от ДБГ

Административен миш-маш в мажоритарното райониране видяха от ДБГ

Трябва да се извърши актуално преброяване на населението

Второто място в класацията заема ГЕРБ, които събират 20,3 на сто от гласовете. БСП са плътно зад тях с 18,4%, а Обединените патриоти изостават с почти половината. Те имат 10,1%.

За ДПС са казали, че ще гласуват 6,3%, а за партия на Веселин Марешки - 5,2 на сто.

Реформаторите получават 3,3%.

Реформатори прогнозират "студена зима със сибирски студ" за България

Реформатори прогнозират "студена зима със сибирски студ" за България

Единни, РБ се готви за избори

Важно е все пак уточнението, че бариерата за влизане в Народното събрание се смята на база общо гласувалите, а не на база всички, които имат право на глас.

Данните на сондажа "показват моментното състояние и декларативните нагласи в неспокойно политическо време", се казва в пояснителна бележка в доклада. Именно затова и няма как да са прогнози за изборния резултат.

Данните са повлияни и от отминалите президентски избори.

Без експерименти - отсече Плевнелиев и отстъпи процедурата на Румен Радев
Обновена

Без експерименти - отсече Плевнелиев и отстъпи процедурата на Румен Радев

С две служебни правителства ще станем за смях

ДСБ и АБВ си делят по 1,4%. А 1,2 на сто е очакваната подкрепа за БДЦ.

Близки около процент са стойностите за "Движение 21". Под процент остават ДОСТ, "Зелените" и "Глас народен".

За други партии биха гласували 3,4%, а общо 4,8 на сто биха отишли до урните с намерението да пуснат бюлетина, отметвайки квадратчето"Не подкрепям никого".

В отделно изследване "Галъп интернешънъл" извежда и резултати от друго експериментално тестване - на потенциална партия на Слави Трифонов. То показва високи стойности от 12%. Според изследователите в идните месеци този потенциал би могъл и да расте.

Потенциалът на политически проект на Радан Кънев дава ориентировъчни нива от около 1,5% подкрепа от имащите право на глас. Потенциалът на проект на Христо Иванов към този момент е около 1%.

Христо Иванов амбициран партията му да участва в изборите

Христо Иванов амбициран партията му да участва в изборите

"Да, България" ще бъде учредена в началото на януари

Евентуален проблем, отнасящ се и за двете формации, е, че тези проекти попадат в обща ниша. "Жизнеността на тези проекти ще зависи най-вече от успеха на кампаниите и от коалиционната им политика", се казва в доклада от изследването.

Двете тествания са отделни едно от друго и първото би изглеждало по различен начин, ако споменатите няколко евентуални политически проекта съществуваха реално.

"На този етап е твърде рано за каквито и да било заключения по отношение на новите проекти и се очаква динамика. Евентуалната тяхна поява би променила пълната картина на електоралните нагласи", се казва в заключението на сондажа.