Има изгледи политическата кризата да се реши. Въпреки първата стъпка на криво в първия ден на 49-ото НС се избра председател и бе договорена законодателна програма. Това са знаци, че парламента може да работи. Това заяви в ефира на БНТ Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

Според него президента не бърза с консултациите с политическите сили. По думите му Той налага едно темпо, с което даде знак, че очаква парламента да работи съвестно, без протакане и политически игри. Маринов поясни, че е важно дали партиите използват даденото има време ефективно или за протакане.

Маринов посочи, че държавният глава търпи щети. Всеки който управлява губи от популярността си. От друга страна Радев изпълнява своите конституционни задължения. Служебните правителства се справят добре, но те не са пригодени за дългосрочно управление, поясни той.

Не бива да имаме свръхочаквания към консултациите при президента. Консултациите не могат да заменят преговорите между партиите. Те са важни за държавния глава да прецени как да проведе процедурата по връчване на мандатите, уточни Маринов.

Той бе категоричен, че няма тактически съюз между ГЕРБ и президентството. Снижава се градуса на взаимните критики в името на приличието. Принципните различния остават и нищо не се е променило в това отношение, добави съветникът.

Според него е положително това, че партиите си говорят. Трудно ще се направи правителство със съвместно участие между ГЕРБ и ПП-ДБ. Няма обективни предпоставки за това. Внушава се на обществото, че са готови на компромис, това е един вид надиграване. Варианта за нови избори остава по-вероятен, посочи Маринов.

По отношение на бюджета той уточни, че в близките дни служебното правителство ще внесе проектобюджет. От тук нататък всички действия и бездействия са отговорност на политиците. Възможно е да се раздуят разходите предизборно. Това е реална опасност. Дори и да няма правителство, държавата трябва да има бюджет, каза още той.

Александър Маринов не вижда ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ в редовен кабинет

Александър Маринов не вижда ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ в редовен кабинет

Едва ли някой служебен министър ще иска да остане в редовно правителство, смята той