"Изкупуването на дълговете на "Топлофикация София" може да означава много неща. Проблемът е, че първо се случва в 6 без 10 по възможно най-грозния начин - няма аргументация за тези 1,6 млрд. лв.". Това заяви пред bTV бившият енергиен министър Александър Николов.

Припомняме, Министерството на енергетиката получи близо 1,6 млрд. лв. от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на столичната топлофикация към БЕХ и "Булгаргаз".

Николов не чул къде са отишли тези пари да се натрупат като дълг, при положение че казусът се разисква от десетки години. По негови думи първото съгласие за трансформация на дружеството и по-ефективна работа се е случило през 2021 г. Тези пари били функция от "брутално неефективното управление на двете дружества".

Той заяви, че основният разход в "Топлофикация София" е природен газ. Този разход по негови думи се фактурира, но никога не се плаща.

Енергийното министерство получи 1.6 млрд. лв. за дълговете на „Топлофикация София“

Енергийното министерство получи 1.6 млрд. лв. за дълговете на „Топлофикация София“

Министър Радев уверява, че дружеството остава общинско

"Когато обаче не се плаща, се очаква, че може би и крайният потребител няма да плати или ще плаща по-евтино. Всъщност плащането на сметките от клиентите в София е изключително високо - беше над 96%. Софиянци си плащат, "Топлофикация" не плаща на "Булгаргаз". "Булгаргаз" задлъжнява, задлъжнявайки прехвърля дълговете на БЕХ", разясни Николов.

Според него големият въпрос е къде са парите, които българските граждани плащат, и какво прави КЕВР през цялото това време.

Изначално големият проблем през последните две години е "Булгаргаз", който остана в един приятно мълчалив фалит, изтъкна бившият енергиен министър.

Той заяви, че това е така, защото предстоят избори и има съглашателство да не се изкарват проблемите назад във времето.

Над 1 млрд. дългове е натрупала „Топлофикация - София“

Над 1 млрд. дългове е натрупала „Топлофикация - София“

Това стана ясно на среща между Васил Терзиев и Асен василев

По негови думи в зависимост от това какъв период се гледа назад, има различна политическа сила, която е носила отговорност за натрупаните проблеми.

Според Николов "се подготвя една приятна сделка на ниво Столична община или на ниво следващ Министерски съвет, в която контролът на "Топлофикация София" ще бъде прехвърлен без задълженията и без да има ясен план как те ще се обслужват напред във времето".

Припомняме, че към ноември 2023 г. "Топлофикация София" беше натрупала над 1 милиард лв. дългове към БЕХ за доставка на газ. От Министерството на финансите предвиждаха поемането на дълговете на дружеството, като въпросът за евентуална приватизация беше повдигнат и предходната година.

ИТН питат: Готвят ли "Топлофикация-София" за национализация?

ИТН питат: Готвят ли "Топлофикация-София" за национализация?

А в последствие - и приватизация