България високо цени ролята на Алжир като фактор на стабилност в региона на Северна Африка и Средиземно море и като особено важен партньор в осигуряването на надеждни доставки на енергийни ресурси за Европа в условията на криза. Това заяви президентът Румен Радев на среща с алжирския си колега Абделмаджид Тебун.

Двамата се срещнаха в рамките на 27-ата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27), домакин на която е Египет.

Като особено перспективни сфери на двустранното сътрудничество държавните глави откроиха партньорството в областта на енергетиката, земеделието и производството на храни, фармацевтичната и козметичната, както и отбранителната индустрия.

Радев подчерта интереса на страната ни за провеждането в скоро време на бизнес форум между български и алжирски компании, на който да бъде обсъдена реализацията на общи проекти.

От своя страна президентът Тебун изрази готовността на Алжир да задълбочи двустранното партньорство в енергетиката, включително и чрез доставки на втечнен природен газ за България.

Радев зове за плавен и справедлив зелен преход

Радев зове за плавен и справедлив зелен преход

Президентът вярва, че България има потенциала да произвежда енергията на бъдещето - зелен водород