Преходът към климатична неутралност трябва да бъде добре обмислен, плавен, социално и икономически справедлив, така че да увеличава благосъстоянието на хората, а не да го намалява. Това заяви президентът Румен Радев след официалната церемония по откриване на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители, които участват в 27-ата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27), домакин на която е Египет.

Климатичните промени са факт - всяка година загиват хиляди хора от природни катаклизми, а цели държави са обречени на глад и бедствия, изтъкна държавният глава и посочи, че усложнената геополитическа обстановка налага гъвкави подходи и рационално мислене за решаване на проблемите.

По негови думи изключително важна тема на COP27 е именно разпределението на ресурси за дейности, смекчаващи климатичните изменения.

Очаквам да постигнем обединяване на усилията за създаване на фондове за инвестиции в нови технологии, за да решим проблемите с ограничените финанси в световен мащаб, заяви Радев, като отчете сложната ситуация, свързана с войната в Украйна, енергийната, икономическата криза, високата инфлация.

Гутериш на COP27: Натискаме газта по магистрала към климатичния ад

Гутериш на COP27: Натискаме газта по магистрала към климатичния ад

Човечеството има избор: да си сътрудничи или да загине

Той посочи, че в настоящата геополитическа обстановка редица държави разчитат на изкопаеми горива, а голяма част от инвестициите са насочени за укрепване на сигурността на страните. Това според него означава, че са необходими нови, още по-авангардни технологии, така че да можем да решаваме климатичните проблеми със средствата, с които разполагаме.

България е много активна особено в нашия регион по отношение на гъвкави подходи за производство на електрическа енергия, за съхраняването й и за пренос на енергоресурси, подчерта Радев. Той допълни, че страната ни има потенциала да произвежда енергията на бъдещето - зелен водород, и да се превърне в регионален лидер със съвременни и екологични системи, базирани на природни ресурси, за съхраняване на енергия.

ЕС инвестира във водород

ЕС инвестира във водород

Активисти възразяват срещу непрозрачния процес на ододбрение

Имаме ресурси за целта, необходими са инвестиции не само от българска страна, но заедно с нашите партньори да обединим усилията си за взаимноизгодни проекти, посочи президентът.

По негови думи страната ни си е върнала влиянието в региона с пускането в търговска експлоатация на газовата връзка Гърция-България, но има и трябва да използва потенциала си не само да пренася енергийни източници.

В рамките на международния форум българският държавен глава има участия в двустранни срещи и дискусии на високо равнище. Сред членовете на ръководената от президента делегация са министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на енергетиката Росен Христов.