Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви на страните, събрали се в началото на срещата на върха COP27 в Египет, че са изправени пред сериозен избор: да работят заедно за намаляване на емисиите или да обрекат бъдещите поколения на климатична катастрофа, съобщава "Ройтерс".

Предстои правителствата да проведат двуседмични разговори за това как да предотвратят най-тежките последици от изменението на климата, на фона на войната на Русия в Украйна, необузданата потребителска инфлация и недостига на енергия.

Човечеството има избор: да си сътрудничи или да загине, отсече Гутериш пред делегатите, събрали се в морския курортен град Шарм ел-Шейх.

Той призова за споразумение между най-богатите и най-бедните страни в света за ускоряване на прехода от изкопаеми горива и финансиране, за да се гарантира, че по-бедните страни могат да намалят емисиите и да се справят с въздействията върху климата, които вече са настъпили.

Започва COP27

Започва COP27

Конференцията на върха на ООН за климата се провежда в Египет

Двете най-големи икономики - Съединените щати и Китай - носят особена отговорност да обединят усилията си, за да превърнат този пакт в реалност, подчерта шефът на ООН.

Въпреки десетилетия разговори за климата - срещата в Египет е 27-ата поред Конференция на страните - напредъкът за спасяване на планетата от прекомерно затопляне е недостатъчен, тъй като страните действат твърде бавно или с неохота, отбеляза той.

"Емисиите на парникови газове продължават да растат. Температурите в световен мащаб продължават да се повишават. А нашата планета бързо наближава повратна точка, която ще направи климатичния хаос необратим", предупреди Гутериш.

Ние натискаме педала на газта по магистрала към климатичния ад, категоричен бе той.

Европа се затопля два пъти по-бързо от средното за света

Европа се затопля два пъти по-бързо от средното за света

Емисиите на парникови газове в ЕС са намлели с 31%

От своя страна бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, който също говори на събитието, заяви, че световните лидери имат проблем с доверието, когато става дума за изменението на климата. Той разкритикува продължаващия стремеж на развитите страни за газови ресурси в Африка, което той описа като "колониализъм на изкопаемите горива".

Всички ние имаме проблем с доверието - говорим и започваме да действаме, но не правим достатъчно, обобщи Гор.

COP26 в Глазгоу миналата година завърши с обещание за задържане на глобалното затопляне с 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива - цел, която светът е настроен да пропусне при настоящите тенденции в емисиите.

ЮНЕСКО: Големите ледници изчезват до 2050 година

ЮНЕСКО: Големите ледници изчезват до 2050 година

Засега няма перспектива за тяхното спасяване