Температурите в Европа са се повишили повече от два пъти спрямо средното увеличение в световен мащаб през последните три десетилетия, според Световната метеорологична организация на ООН (СМО), според която Европа е най-високото увеличение в света.

"Тъй като тенденцията на затопляне продължава, изключителните горещини, горските пожари, наводненията и други въздействия от изменението на климата ще засегнат обществото, икономиките и екосистемите", се казва в доклад, публикуван съвместно в сряда от СМО и службата на ЕС за изменението на климата "Коперник".

Докладът се фокусира върху покачващите се температури през 2021 г. заедно с горещите вълни на сушата и в морето, екстремни метеорологични условия и топящите се ледници.

"Температурите в Европа са се увеличили значително през периода 1991-2021 г. със средна скорост от около +0,5 °C на десетилетие", се казва в доклада.

В резултат на повишаващата се температура алпийските ледници са загубили 30 метра дебелина на леда от 1997 г. до 2021 г., докато ледената покривка на Гренландия се топи и допринася за ускоряване на покачването на морското равнище, се казва в доклада.

Въпреки че емисиите на парникови газове в ЕС са намалели с 31% между 1990 г. и 2020 г. - все още са далеч от целта за намаление от 55% за 2030 г., метеорологичните и климатичните явления със силно въздействие продължиха да нарушават живота на европейците през 2021 г.

"Европа представя жива картина на затоплящия се свят и ни напомня, че дори добре подготвените общества не са в безопасност от въздействието на екстремни метеорологични явления", каза генералният секретар на СМО Петери Таалас в изявление. "Тази година, както и през 2021 г., големи части на Европа бяха засегнати от обширни горещи вълни и суша, разпалвайки горски пожари. През 2021 г. изключителни наводнения причиниха смърт и опустошение."

Талаас призова Европа да продължи да намалява емисиите на парникови газове, добавяйки, че Европа може да играе "ключова роля за постигане на въглеродно неутрално общество до средата на века, за да изпълни Парижкото споразумение".

"Европейското общество е уязвимо към променливостта и промяната на климата, но Европа също е в челните редици на международните усилия за смекчаване на изменението на климата и за разработване на иновативни решения за адаптиране към новия климат, с който европейците ще трябва да живеят", каза Карло Буонтемпо, директор на Службата за изменение на климата "Коперник" към Европейския център за средносрочни прогнози за времето, в същото изявление.

Източното Средиземноморие е особено застрашено от горещи вълни

Източното Средиземноморие е особено застрашено от горещи вълни

Очаква се повишаване на температурите с до 5 градуса до края на века