"Булгаргаз" ЕАД ще подаде заявление за резервиране на капацитет до оператора на терминала за втечнен природен газ край град Александруполис в Гърция - "Газтрейд" С.А., за 5 300 000 MWh/година (500 млн. куб. м. на година) за период от 10 години, считано от годината на въвеждането в търговска експлоатация на терминала. Това предвижда решение, прието на днешното заседание на служебното правителство.

След разпределение на заявения капацитет или част от него, "Булгаргаз" ЕАД ще проведе прозрачен и недискриминационен търг за доставка на втечнен природен газ (LNG) в рамките на общо резервирания капацитет на терминала за периода 2024 -2034 г. при ценови условия, които да реферират към цените на общоприетите ликвидни газови хъбове в света, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

От правителствената пресслужба обясняват, че искането за запазване на допълнителен капацитет на терминала в Александруполис е с цел да се продължави държавната политика за диверсификация на източниците на доставка на природен газ.

Радев иска повече газ от Гърция

Радев иска повече газ от Гърция

Българската държава притежава 20% от собствеността на терминала в Александруполис