Организацията на ЦИК започнала още от момента, в който станало ясно, че ни очакват 2 вида избори в едно. Това обяви на първия брифинг на ЦИК председателя ѝ Камелия Нейкова.

ЦИК прави всичко възможно да приеме своите решения навреме, подчерта тя. Амбицията на изборната администрация е всички избиратели да бъдат информирани своевременно. Вчера е била първата среща на ЦИК с Министерски съвет. Премиерът Главчев е уверил изборната администрация, че има пълно съдействие на централната власт. Всеки вторник от 14.00 часа ЦИК ще дава редовни брифинги. Пожелавам на всички нас лека работа, поиска Нейкова.

Заместничката й Росица Матева честити днешния ден на Конституцията на всички юристи. Тя отново припомни кои лица могат да гласуват, а именно навършилите 18 години, които не са поставени под запрещение. За евровота обаче важи принципа на уседналост и за евродепутати могат да гласуват тези, които 3 месеца преди избрания ден имат регистриран постоянен или настоящ адрес на територията на България или друга членка на ЕС.

За вота в чужбина предстои ЦИК да излезе с решение за местата, където ще се разкриват секции. 31 РИК престои да бъдат назначени, за 7 от тях вече има съгласие за състава им. От печатницата на БНБ е дошла информация, че има допълнителна машина, която да печата ролките за машинното гласуване, както е според законовите изисквания.

След като вчера започна регистрацията в ЦИК - една партия вече е подала документи за участие във вота - Българско национално обединение.

Припомняме, че вчера ЦИК излезе със становище с редица предложения. Едно от тях е да бъде подготвен документ на разбираем за обществото език, в който да бъдат описани основните етапи по подготовка на устройства за машинно гласуване за даден избор.

От Обществения съвет предлагат провеждането на разяснителна кампания, с фокус върху допусканите грешки от избиратели на предходни избори 2 в 1.

По отношение на гласуването с хартиени бюлетини в становището се предлагат изготвяне на материали, свързани с коректното попълване на бюлетината, както и изготвяне на примери за най-често срещаните грешки при попълване.

Кабинетът и ЦИК работят в синхрон за честни и прозрачни избори

Кабинетът и ЦИК работят в синхрон за честни и прозрачни избори

Структурите на МВР по места вече работят активно срещу изборната търговия и за противодействие на "брокерите на гласове"