Осъществяване на проектите за модернизация на армията и заедно с това и стимулиране на българската икономика са приоритетите ни в отбраната. Това стана ясно от думите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов при откриване на Българо-американския форум на отбранителната индустрия.

"България има амбициозната цел да проведе проектите си за модернизация на въоръжените сили", добави той.

Каракачанов подчерта, че амбицията ни е да се движат едновременно и трите проекта - за нови изтребители, кораби за флота и за бронираната машина и чрез тях да се даде шанс на българските предприятия да участват в тези проекти.

"Това ще е мощен стимул на икономиката ни", категоричен беше той. Каракачанов, заяви, че ние добре осъзнаване задълженията, които имаме като страна членка на НАТО.

Той припомни, че дълго е отлагано модернизирането на армията, осланяйки се на това, че НАТО ни пази.

"На мен се пада като министър на отбраната да придвижим тези проекти и да дадем на нашите въоръжени сили нови възможности и през тези проекти да възстановим способностите на армията.", заключи следният министър.

Американският посланик Ерик Рубин приветства участниците във форума, като подчерта, че партньорството ни в отбраната е по- силно от всякога.

Той акцентира върху това, че днес всички са изправени пред нови заплахи - тероризъм, мигрантски потоци, затова трябва да се пази сигурността на държавата и нейните граждани.

"Ние оставаме партньори и приятели като се борим рамо до рамо", подчерта Рубин.

От думите му стана ясно, че САЩ приветства усилията ни за увеличаване на парите за отбрана.

В заключение американският посланик се обърна към Каракачанов с думите: "Приветствам изявленията ви в медиите по отношения на модернизацията на българските военно-морски въздушни и сухопътни сили".