Андрей Гюров - кандидатът на "Продължаваме промяната" се оттегля като номинация за гуверньор на Българската народна банка (БНБ). ПП обаче няма да подкрепи кандидата на ИТН Любомир Каримански, заради притеснения в биографията му. Това обяви премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в неделя следобед.

Не може кандидатирането на един човек за един пост да поставя под въпрос важните задачи, с които се е заело коалиционното правителство, заяви премиерът Кирил Петков в изявление без възможност за въпроси. По думите му не може (Гюров) да си позволи да участва в избор, който поради разцепление в управляващата коалиция ще бъде в полза на ГЕРБ и на ДПС. Кандидатът на ПП не желае битката за управител на БНБ не желае да бъде спирачка за най важните законодателни действия за коалицията - закриване на спецправосъдието. 

Гюров: Ситуацията в коалицията не е критична заради кандидатурата за БНБ

Гюров: Ситуацията в коалицията не е критична заради кандидатурата за БНБ

Няма обща кандидатура за гуверньор, а около двамата кандидати се появиха скандали

Има огромно значение с чия подкрепа се избира новият гуверньор на БНБ, каза премиерът.

Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес. ПП няма да подкрепи другият кандидат за нов управител на БНБ Любомир Каримански заради притеснения, свързани заради професионалната му биография. Най-важната задача на ПП е законодателната инициатива, като предстои да се разгледа в комисии закриването на спецпрокуратурата и спецсъд.

Петков добави, че всички плащания към и от България се следят от БНБ, включително и парични преводи, свързани с корупция и пране на пари. Фалитът на КТБ нямало да се случи, ако тогавашният гуверньор си свършил добре работата.

Припомняме, пак в неделя, 3 април, се проведе коалиционен съвет в Министерския съвет. В петък, 1 април, имаше коалиционен съвет, но след него нямаше изявления. На съвета, който се проведе в петък, разговорите между представители на четирите партии в управляващата коалиция продължиха близо три часа.

Премиерът Кирил Петков бе категоричен в заключение, че никакви решения няма да бъдат взети по темата РС Македония и за Украйна извън парламента.

Красен Станчев:  При очакван стрес е най-добре да не се сменя ръководството на БНБ

Красен Станчев: При очакван стрес е най-добре да не се сменя ръководството на БНБ

Очаква се стрес на Европейската банкова система, на ЕЦБ и ЕС

След това зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви, че от "Продължаваме промяната" ги рекетират с тази стъпка.