Не е вярно, че щеше да има конституционна криза, ако Димитър Главчев не беше приел да стане премеир, защото Андрей Гюров нямаше да откаже. Това заяви пред БНР съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков.

По думите му е имало различни варианти за избор на министър-председател. Петков е категоричен, че при покана да поеме поста Андрей Гюров е щял да се съгласи заради отговорността към Конституцията и към България.

Според него твърденият, че сме били на косъм от конституционна криза са неверни. Петков отбеляза, че сред потенциалните кандидати за премиерския пост е имало и лица, не толкова ярко оцветени партийно.

Той подчерта, че институциите БНБ, Сметна палата и омбудсман трябва да се напълнят с непартийни хора. По думите му това е заложено и в проекта на коалиционно споразумение.

Съпредседателят на ПП посочи, че Конституцията работи добре като формат, но "в завзетите институции в момента този формат е бил много труден".

Припомняме, че президентът Румен Радев проведе констултации с потенциалнтие кандидати за поста на служебен министър-председател. Повечето от тях заявиха, че искат да стоят на страна от политиката. Един от заместниците на омбудсмана, Елена Чернева-Маркова, дори подаде оставка. В крайна сметка президентът се спря на председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Единствено Димитър Главчев пожелал да е премиер в служебен кабинет

Единствено Димитър Главчев пожелал да е премиер в служебен кабинет

Той има седем дни да върне мандата изпълнен