Зачестилите инциденти с участието на мигранти не може да се използват за отлагането или неприемането на България в Шенген. Това заяви пред БНР евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев.

По думите му проблемът не е в нас, защото такива инциденти се случват навсякъде. Това, че има инциденти по никакъв начин не променя нашата пълна готовност за пълноправно членство в Шенгенското пространство, поясни той. Според Ковачев при такива случаи трябва да се разбере какво се случва и да се ограничат максимално тези групи, занимаващи се с трафик на хора.

Евродепутатът коментира позицията на държавите, които пречат за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Той посочи, че общественото мнение в Нидерландия е срещу всякакво разширяване на ЕС и на Шенген. По отношение на Австрия той заяви, че акцията на вътрешния министър не е била съгласувана с другите членове на партията.

Все още държавите на външните граници на ЕС поемат тежестта на мигрантите, недоволна Елена Йончева

Все още държавите на външните граници на ЕС поемат тежестта на мигрантите, недоволна Елена Йончева

Огромната бежанска вълна е причината България да не се приема в Шенген

Очакваме активна работа на всички нива със съответните правителства, за да има единодушие в Съвета на 9 декември, когато ще се взима решението. Ако не се вземе, ще има отново отлагане. Не виждам как най-лошите сценарии, за които някои говорят - че ще има разделяне на България и Румъния, могат да се случат, каза още Ковачев.

Припомняме, че ЕК излезе със заключение, че България е готова да се присъедини към Шенген. Единствената страна, която се противопоставяше остро на това бе Нидерландия. Преди седмица с подобна позиция излезе и Австрия.

Шефът на НС Вежди Рашидов предлага международна парламентарна среща за Шенген

Шефът на НС Вежди Рашидов предлага международна парламентарна среща за Шенген

Идеята е в нея да участват колегите му от Румъния, Хърватия, Нидерландия и Австрия

Коментар по темата направи и ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. По думите му в следващите две седмици България трябва да положи максимални усилия, за да разубеди всички, които искат отново да спрат страната ни за Шенген. Според него няма да се стигне до разделянето на България от Румъния и Хърватия, защото няма аргументи за това.