Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов предлага да се проведе среща на председателите на парламентите на България, Румъния и Хърватия с колегите им от Нидерландия и Австрия. Целта на срещата е парламентарните шефове от Нидерландия и Австрия да бъдат информирани за всички положени усилия и готовността на България, Румъния и Хърватия за членство в Шенген. Вежди Рашидов предложи провеждането в разговор с председателя на Събора на Република Хърватия Гордан Яндрокович в Страсбург, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Радев очаква положителен отговор за Шенген до края на годината

Радев очаква положителен отговор за Шенген до края на годината

В телефонен разговор с премиера на Чехия Петр Фиала, председателстващ Съвета на Европейския съюз

Рашидов подчерта, че България отдавна е изпълнила всички условия за членство в Шенгенското пространство и това е констатирано многократно от Европейската комисия и Европейския парламент. "България е честен и лоялен член на ЕС. Не е редно пред страната ни да се поставят допълнителни политически изисквания, каквито не са били поставяни пред други държави преди това", заяви той.

Вежди Рашидов изрази резерви срещу евентуално разделяне на България, Румъния и Хърватия на предстоящия Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в началото на декември.

Шенген: КРИБ призовава за реципрочни мерки, ако не става с добро

Шенген: КРИБ призовава за реципрочни мерки, ако не става с добро

"Всяко ново отлагане е пагубно за българския бизнес"