Отказът на Нидерландия да пусне България в Шенген за сметка на Румъния е сигнал за тежко лицемерие, тежък двоен стандарт и на нас се гледа като периферия, която може да бъде само и единствено източник на евтина, нискоквалифицирана работна ръка. Това заяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки пред журналисти относно поредния отказ на Нидерландия да ни пусне в Шенгенското пространство за сметка на друга държава.

Коментарът си той направи, след като откри конференция на тема "Западните Балкани", която се проведе в НДК.

За Джамбазки отказът на Нидерландия да ни пусне в Шенген е очакван. Това е сигнал, за което той предупреждавал от много време - докато голяма част от българската политическа класа се държи като обслужващ персонал, ще получаваме такова отношение. 11 години правителствата на София се опитват да получат потупване по рамото и да бъдат похвалени от някои началник, но когато има такова държане, ще има и такова отношение, посочи евродепутатът.

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

За България "все още е твърде рано", решението на Нидерландия е "по строг, но справедлив начин"

По думите му 11 години ни се подиграват и ни показват двоен стандарт. "Шенген не е въпрос на политика и на неща, които се говорят в Холандия. Проблемът на западните държави, които ни спират са икономически и на това, че имат огромен натиск вътре в държавите си с миграция от африкански държави, миграция от Близкия Изток и миграция, която не могат да я посочат с пръст. Не могат да кажат, че имат проблем с африканци, защото не е политическо коректно, а за сметка на това може бъде посочен българинът и румънецът, защото е европеец, бял, християнин и източноправославен", категоричен бе Ангел Джамбазки.

На въпрос на твърденията на холандския премиер Марк Рюте, че е необходимо да се платят 50 евро, за да се мине българската граница, Джамбазки попита Рюте колко дава за килограм, грам или каквото употребяват в собствената им държава. Той продължи да пита нидерландския премиер дали спокойно би се разходил в част от кварталите си и защо полицията не влиза в част от тях.

"Когато строяхме граничната си ограда защо хора от неговата политическа партия ни клеймяха в Европейския парламент? Защо казваха, че това е нарушаване на човешки права? Защо няма единна европейска политика за отблъскване на нелегалната миграция", запита евродепутатът. Той настоя Холандия да се определи дали е за или против нелегалната миграция и кои са добрите и лошите мигранти. Когато те се определят каква е точната позиция, тогава могат да ни задават въпроси. Заради тях е тази вълна от миграция в Европа, заради колониалната им политика, критикува още Джамбазки Нидерландия.

И Демерджиев се обиди от внушенията, че границата може да се премине за 50 евро

И Демерджиев се обиди от внушенията, че границата може да се премине за 50 евро

Вместо европейска солидарност сме получили пренебрежение и дискриминация

От своя страна еврокомисарят по иновации, технологии и образование Мария Габриел добави, че е време държавите-членки да покажат, че когато са изпълнени критериите за Шенген, трябва да бъде направено решението, което следва - България да влезе в Шенген. Габриел е доволна, че Европейската комисия застава твърдо зад България, Румъния и Хърватска, като в настоящата ситуация не трябва да бъдат използвани доводи, които нямат място в дискусията. Когато ЕС казва, че има ценности, тези ценности трябва да важат за всички, настоя еврокомисарят.

"В Шенген се влиза след политическа оценка и критериите са изпълнени. Това, което сега трябва да се случи е да не бъдат нанесени повече доводи, които нямат място в тази дискусия и в това решение", коментира Мария Габриел.

Тя се надява, че тези твърдения, които допускат сценарии за шенгенска граница между България и Румъния, явно си дават равносметка какви последствия ще последват, особено в геостратегическата ситуация, в която България е външна граница на ЕС.

МВнР уверява: Работим по всички фронтове за членството в Шенген

МВнР уверява: Работим по всички фронтове за членството в Шенген

Членството в Шенген до края на годината остава основен приоритет