Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) e започнала проверка в Държавна консолидационна компания ЕАД. Повод за проверката е изнесените данни на официалната страница на ДКК в прессъобщението за освобождаването на Ваня Караганева от длъжността "изпълнителен директор". Там е публикуван и пълният текст на протокола от заседанието на Съвета с мотивите за освобождаването й. Сочат се противозаконни действия, "които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата".

Това се случи на 29 ноември, а днес на сайта на КПКОНТИ стои съобщението за стартиралата проверка.

Проверка ще бъде извършена на действията на освободения изпълнителен директор Караганева, но и ще обхване и други действия на висши длъжностни лица от обхвата на ЗПКОНПИ.

Везиева уволнява трима от Съвета на директорите на ДКК

Везиева уволнява трима от Съвета на директорите на ДКК

Заради освобождаването от поста на шефа на компанията

Първоначално ще се пристъпи към изискване на всички относими документи от Съвета на директорите и от Министерство на икономиката, след което ще бъдат снети обяснения от ръководни длъжностни лица.

След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на корупционни престъпления.

Припомянем, днес ДКК бе за втори път тема на брифинга на ГЕРБ, след като и вчера излязоха с критики. Министърът на икономиката Даниела Везиева, която днес е в командировка в чужбина, отхвърли действията по уволнението на Караганева и заяви, че решенията са нелегитимни

ГЕРБ искат да се дръпнат завесите в ДКК

ГЕРБ искат да се дръпнат завесите в ДКК

Лъчезар Борисов не е съгласен, че ДКК е излишно дружество, защото играе ролята на буфер