ГЕРБ атакува управлението и заплатите на новоназначените директори от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в УС на ББР. На брифинг в централата на партията Георг Георгиев цитира изказване на Петков, "който ахнал, виждайки заплатите на ББР, финансирани с нашите данъци". Интересно е сега, след като промяната в ББР е факт, дали същите междуметия предизвикват у Кирил Петков и настоящите заплати, попита Георгиев.

Членът на партия ГЕРБ Любомир Талев разказа какво се случва в борда на ББР след намесата на Кирил Петков.

Един от директорите в УС на ББР Цанко Арабаджиев получил възнаграждение над 17 000 лв. както и допълнителни бонуси по 2000 лв. за август и септември. Имало връзка също на представителите на банката с инициативата "Три морета", откъдето получавал още 13 000 евро месечно - така общата сметка стигала 45 000 лв. месечно.

По информация на ГЕРБ бивш кандидат-депутат от ДБ бил поканен на поста от Петков още преди да е назначен за министър, а въпросният Цанко Арабаджиев е уволнен от друга банка с мотив незадоволителна оценка за работата му, а и е бил осъден да плати над 17 000 лв, които не било ясно дали изобщо е декларирал. Дали като шефа си Кирил Петков и той не е подписал декларация с неясно съдържание?

Шефът на ББР вече знае как и колко е ощетена банката

Шефът на ББР вече знае как и колко е ощетена банката

Цанко Арабаджиев заяви, че ще изпрати сигнали и до прокуратурата

За другите шефове в ББР - Крум Георгиев и Живко Тодоров - първият вземал заплата 15 625 лв. и също бонуси от по 2000 лв. за август и септември, както и суми от по 14 000 и 17 000 от гаранционния фонд на ББР. Бонусите за септември били също около 2 000 лв.

Чакаме ахването, каза Георги Георгиев.

Димитър Вучев, също от ГЕРБ, говори за функционирането на ББР: След промяна във фактическото управление на ББР последната половин година активите не са се увеличили, останали са в същия размер, като има и спад от половин милиард. Към края на третото тримесечие е 3.5 млрд. лв., което са сериозни спадове и то в почти всички пера на банката. 250 млн. лв. спад в парите на банката - това е декапитализация в ликвидността, каза още Вучев. По думите му банката трябва да предоставя кредити на бизнеса, а са предоставени едва 8 кредита.

На 5 август с решение на МС е предвидено ББР да отчете загуба от 400 млн. лв. - големият въпрос е къде са парите, каза още Димитър Вучев и е категоричен, че това показва провала на служебното правителство на Румен Радев и принципала на ББР Кирил Петков. Най-големият проблем е, че всички тези пари трябваше да отидат при бизнеса в тези тежки времена, категорични са от ГЕРБ.

Кирил Петков събира данни от ББР за прокуратурата

Кирил Петков събира данни от ББР за прокуратурата

Точно преди да влезем за една бройка още един 150 милионен кредит щеше да бъде даден

Георг Георгиев коментира и тук: Иначе казано, обещахме ви промяна, ама не обещахме, че ще е за добро.

Любомир Талев коментира отново за ДКК. По думите му е сключен втори договор за юридически услуги с адвокатска кантора за 1.5 млн.лв. и според "информация в публичното пространство" тя била свързана със "Сиела Норма", такъв договор имало и в ББР за шестцифрена сума.

ГРРБ показаха и разчертана "схема на промяната", в която Кирил Петков и Асен Василев възлагат на ББР като принципали договор с адвокатска кантора и ставал затворен кръг.

Няма харвардска връзка в ББР, уверява Кирил Петков

Няма харвардска връзка в ББР, уверява Кирил Петков

250 млн. лв. загуба за банката очаква министърът за 2021 г.

Георгиев възкликна: Вижте какъв квартет на промяната, не може да се мине без главното действащо лице Румен Радев, който бърза да се приеме ултимативно използването само на машини за изборите. Ще платим два пъти, защото не само една услуга се заплаща по две, а е залог затова да платим под масата за друго и за да произведем резултати, които да не удовлетворяват данъкоплатеца.

ББР бе основната тема в дните, прехождащи изборите, искаме да обострим вниманието, за да не се лъже. Заплатите не са най-важното, това е модел за управление на държавата, модел, който е лош с липса на план за възстановяване, липса на нови оперативни програми, с тегленето на милиони, милиарди дълг, с повишаващите се цени, с нетърпимата здравна обстановка. Този модел не е лош, а катастрофален, завърши коментара си Георг Георгиев.