С учудване установих, че президентът Румен Радев е атакувал публично тази разпоредба, която приехме в промените в Конституцията - българи с двойно гражданство да могат да се кандидатират за народни представители. Това коментира пред журналисти в парламента Антоанета Цонева - депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" и заместник-председател на Комисия по политиките за българите извън страната в Народното събрание, цитирана от БТА.

Антоанета Цонева припомни за негова визита през септември 2019 г. в Ню Йорк и през октомври във Виена на среща с българските общности в чужбина.

В отговор на репортерско питане можем да прочетем в медиите следното: "президентът призова българите да подкрепят идеята му българите с двойно гражданство да могат да участват ефективно в управлението на държавата", а самият президент казва съвсем скоро: "ще връча тази инициатива мотивирано на българския парламент, надявам се да я подкрепят", добави тя.

По думите ѝ той е искал да направи още една крачка напред - да използва правото си на конституционна инициатива по темата.

Радев атакува новата Конституция пред КС

Радев атакува новата Конституция пред КС

Целта на управляващите партии била да запазят влиянието си, като загубят доверие

По-рано днес окончателно и на трето четене парламентът прие промените в Конституцията, а вчера - на второ четене.

Възможност за двойно гражданство за депутати и министри, главният прокурор с мандат от пет години, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд със седемгодишен мандат, два съвета - Висш съдебен и Висш прокурорски, които ще имат общо събрание, без промяна в националния празник, орязани правомощия на президента при съставяне на служебни правителства, са се сред промените в Конституцията, приети от депутатите на второ четене след близо шест часа дебати в пленарната зала.