Във връзка с купуването на два нови джипа, Агенция "Пътна инфраструктура" - АПИ обяснява, че естеството на работа изкисква и наличието на високопроходими автомобили. АПИ прави това уточнение по повод запитвания от медии.

Те припомнят, че през миналата година е проведена обществена поръчка за покупката на 51 нови автомобила, които са за областните пътни управления, които отговарят за текущото и зимното поддържане на близо 20 000 км републиканска мрежа, а с въвеждането на тол системата на тях ще се възлагат и редица други отговорности, свързани с поддържането на порталните рамки.

АПИ обясняват и че двата високопроходими автомобила са необходими за шофиране през зимата и при тежки метеорологични условия, когато трябва да може да се преминава безпрепятствено и безаварийно през високопланински райони, през пресечени терени и участъци в строителство и т. н., което е невъзможно да се осъществи с автомобил, предназначен за градски условия.

През 2018 г. и 2017 г. са бракувани 117 превозни средства, а над 65% от автомобилния парк на пътната администрация е над 10-годишен и това налага неговото обновяване.

По-рано БТВ съобщи, че за изпълнител e избран "Вестауто-М" ООД, който ще предостави на АПИ джипове Volkswagen Touareg, на обща стойност 222 хил. лв., според публикувани договор, техническо предложение и ценова оферта, а фирмата-изпълнител има 60 дни да достави автомобилите.

От АПИ обявиха поръчка за 51 нови коли за 1,087 млн. лв. без ДДС

От АПИ обявиха поръчка за 51 нови коли за 1,087 млн. лв. без ДДС

Част от тях трябва да са високопроходими