В началото на тази седмица Министерство на отбраната е пуснало обществена поръчка за ремонт на 9 кораба. Стойността на ремонтите не трябва да надвишава 4,5 млн. лева. Това е втората обществена поръчка за ремонт на стари кораби в рамките на три седмици, съобщава БНТ.

Оглавяваното от министър Николай Ненчев ведомство в края на юли обяви, че в следващите четири години ще даде 4,7 млн. лв. за ремонт на 9 стари кораба.

Така с двете обществени поръчки до края на 2020 г. трябва да се ремонтират общо 18 кораба. От документациите е видно, това военното министерство ще плати малко над 9 млн. лева.

При първата поръчка ще бъде извършен доков ремонт. Той ще засегне учебно-спомагателен плавателен съд, противопожарен кораб, танкер-бункеровчик, транспортен кораб, можещ да превозва до три средни танка, фрегата, спасителен кораб.

Сред корабите, които ще бъдат ремонтирани с новата поръчка, са фрегата “Смели”, корветите “Мълния”, “Бодри”, “Решителни” и миночистачът “Яхонт”.

Корабите ще бъдат пребоядисани и ще бъде възстановена нарушената водопроницаемост. Не по-малко от 36 месеца трябва да е гаранционният срок за пребоядисаната подводна част на плавателните съдове.