На прага сме на нови санкции за мръсния въздух, които ще бъдат много по-жестоки. За това предупреди служебният министър на околната среда и водите Асен Личев пред БНТ.

Не трябва обаче да се обвиняват за всичко общините.

По думите му много е лесно, когато е имало управляващи, които са били подлизурковци само и само да си запазят управляващите позиции, но не са могли да отстояват интересите на национално ниво.

Организации, осъдили СО: Общината трябва да чисти въздуха и да знае как

Организации, осъдили СО: Общината трябва да чисти въздуха и да знае как

Общината трябва да реши проблема до 1 година

Той посочи, че само за една седмица служебното правителство успяло да съгласува в ЕК помощ за енергийните фирми. Досега само са приемани условията, без да има решения. В Националния план за възстановяване и развитие ЕК поставила два непреодолими въпроса -спирането на производството в ТЕЦ-овете с въглища и реформата в правосъдната система. За това Асен Личев се надява до 2038 г. да бъдат направени необходимите стъпки.

Deutsche Welle: Готова ли е България да се откаже от въглищата?

Deutsche Welle: Готова ли е България да се откаже от въглищата?

Под натиск на ЕС България най-накрая се ангажира да се откаже

Спрян е незаконният внос на отпадъци и по никакъв начин боклукът на италианската мафия не влиза в държава. Останалите тонове боклуци, които са останали у нас, или ще бъдат изнесени, или депонираи някъде на друго място извън територията на страна, уточни Личев, като добави, че има площадки и инсталации за изгаряне - чрез това средство обаче не е желателно да се справяме с боклука.

България е сред първите по складиране на боклук в ЕС

България е сред първите по складиране на боклук в ЕС

Едва 25% от предадените отпадъци за третиране се оползотворяват у нас

За кризисната ситуация с Vera Su Асен Личев недоумява как един кораб от 10 тона успява да се блъсне в отвесен български бряг. Последващите операции по спасяването на кораба били щадящи и благодарение на това, че морската вода е по-тежка отколкото водния разтвор на карбамида и много бавно са изтичали амониевите съединения в морето.

Асен Личев е възложил на Морска администрация да изготви екологична оценка за риска, който създавал товара на кораба върху водната екосистема и водната територия. Иначе служебният екологичен министър увери, че за околната среда можем да бъде спокойни.

Искаме 2 млн. лв. от застрахователите на Vera Su

Искаме 2 млн. лв. от застрахователите на Vera Su

Предприели са стъпки за собствеността на кораба

Асен Личев е положил всички възможни усилия и възможни средства, за да не се строи на Каваците и по защитените територии на Черноморието.