Финансовият министър на Република България, Асен Василев, коментира в студиото на Нова телевизия бюджета, евентуалната продажба на рафинерията на "Лукойл" у нас, ротацията на властта, както и договора с Боташ.

Той обясни благодарностите, изразени от украинския президент Володимир Зеленски към някои български политици, включително Делян Пеевски, Бойко Борисов и Кирил Петков, за техните усилия в сферата на военната помощ.

Според Василев, благодарностите на Зеленски показват, че са откроени политическите сили, които са гласували "за" в парламента. В отговор на въпроса дали това легитимира Делян Пеевски, той подчерта, че никой извън страната не може да легитимира партиите в България и че политическите сили трябва да действат в съответствие с изразената воля на гражданите.

Василев съобщи също, че между него и парламента винаги са съществували прагматични отношения, особено по отношение на приемането на бюджета или актуализации на бюджета. Той подчерта, че подкрепата от страна на ГЕРБ за бюджета не е била спонтанна, а след като бяха удовлетворени определени изисквания и споразумения.

Моите позиции не са били на сближаване с някой или друг, те са ясни, ако се окажат подобни на други, това е добре, каза политикът. Един министър трябва да има свободата да подбира екипа си, да взима решения, които по Конституция са негово право, но това трябва да е съгласувано с политическата подкрепа, която е поставила този човек на министерския пост, посочи Василев.

Асен Василев: Влизането ни в Шенген е въпрос на дипломация и малко късмет

Асен Василев: Влизането ни в Шенген е въпрос на дипломация и малко късмет

Има голяма подкрепа от страна на ЕК и повечето страни членки

Възможността той да стане вицепремиер, заедно с Делян Пеевски, а Бойко Борисов да стане премиер, Василев оцени като "научна фантастика" и подчерта, че важното е какво реално се случва в политическия процес. Той заяви, че категорично подкрепя само вече договорената ротация, при която Мария Габриел ще стане премиер на страната на 6 март.

Василев отново подчерта, че не е предлагал продажба на българска земя и заяви, че активите не трябва да се продават, ако могат да бъдат използвани дългосрочно от страна на държавата.

Финансовият министър коментира договора с турската компания "Боташ" и го оцени като неизгоден за България. По негово мнение, договорът предоставя неравноправни условия, включително неустойки и преференциален достъп до българската газопреносна мрежа на "Боташ".

Министърът на финансите обясни, че "Лукойл" са платили тази година около 400 млн. лв. данъци. Не съм ходил на тайни срещи с никого, така коментира той думите на Росен Христов за тайни срещи на управляващите с "Лукойл". На въпроса за продажбата на "Лукойл" той посочи, че ако има такава тя трябва да се случи с ясен стратегически инвеститор, ясен собственик на въпросното дружество. Да се продаде такъв стратегически актив на офшорка не е приемливо за българското правителство, каза той. Фиктивна продажба няма да се случи, докато имам участие в процеса, заяви Василев.

Държавата да не е равнодушна към продажбата на Нефтохима, иска Теменужка Петкова

Държавата да не е равнодушна към продажбата на Нефтохима, иска Теменужка Петкова

Интерконекторът със Сърбия бил благодарение на Бойко Борисов