Асен Василев не отрече, че изтеклият вчера в медийното пространство текст за проектозакон за създаването на специално звено за национална сигурност, станал известен като българския закон Магнитски", е иницииран от него.

По-рано днес информацията за готвените нормативни уредби предизвика сериозно брожение сред всички партии в парламента без "Продължаваме промяната", които не коментираха казуса.

"Този текст не съм го гледал в детайли. Има два или три варианта, които Министерството на правосъдието е предоставило. Ние сме дали технически бележки. Когато има финален текст, той минава по законовия ред - трябва да има обществено обсъждане, там се събират коментари, след това трябва да мине през Министерски съвет, след това през Народното събрание. Това, което е публикувано, въобще не е пускано за обществено обсъждане, нито е прието като какъвто и да текст, който да излезе от групата и който да тръгне по този процес като законодателна инициатива", уклончив бе Асен Василев, който не отговори, макар и многократно питан, той ли е писал изтеклите в медиите предложения.

"От Министерството на финансите има конкретни предложения, част от които бяха залегнали и в решението на МС по повод "Магнитски", което е свързано с нуждата от бърза реакция при подобни случаи", добави той.

"Има работна група, която се ръководи от Министерство на правосъдието, Министерство на финансите, Външно министерство, ДАНС и др. имат представители в тази група. Както знаете, когато излезе първият списък "Магнитски", имахме дупка в законодателството, държавата не знаеше как по адекватен начин да защити държавните институции и фирми. Поели сме ангажимент тази празнота да бъде запълнена",

Когато някой е санкциониран и това поставя под риск финансовата система, това трябва да се предотврати, подчерта финансовият вицепремиер.

Нов орган за национална сигурност, оглавен от Асен Василев, предвижда проектозакон

Нов орган за национална сигурност, оглавен от Асен Василев, предвижда проектозакон

Междуведомственият съвет ще се занимава с рисковете за икономическата и финансовата система

И увери - при приемането на подобен закон ще има съдебен контрол над решенията на подобно ново звено, които ще могат да се обжалват пред съответните съдилища по приетия сега ред.

Припомняме, че на 6 юни 2021г. (OFAC) наложи санкции на трима българи и на 64 компании съгласно закона "Магнитски". Сред тях са Васил Божков, Делян Пеевски, както Илко Желязков, бивш заместник-директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО).

След оповестяването на санкциите Асен Василев, тогава служебен финансов министър, оповести, че Министерски съвет ще предприеме допълващи мерки, така че държавните институции и предприятия да бъдат защитени. МС публикува и списък с фирми, с които не е препоръчително да се извършват търговски операции. Самата наредба и списъка бяха атакувани по съдебен път и вече излязоха решения в ползва на юридически и физически лица, предстоят още такива.

Във Върховния административен съд са образувани общо 62 дела по жалби на засегнати лица от мерките по закона "Магнитски".

И Министерството на финансите публикува списъка с данните по OFAC

И Министерството на финансите публикува списъка с данните по OFAC

Това вече бе направено от НАП