Президентът да не крие политическия си провал в Европа зад технически критерии. За това призова съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев. Той визира думите на Румен Радев за влизането на България в еврозоната, съобщават от пресцентъра на ПП.

Василев изрази мнение, че страната ни може да влезе в еврозоната през централния вход още на 1 януари 2024 г. с изпълнени 4 от 5 технически критерии. Той посочи, че основният технически критерий, който не изпълняваме в момента, е свързан с инфлацията в Европа, предизвикана от войната. Съпредседателят на ПП поясни, че Хърватия беше допусната в еврозоната в неизпълнение на два критерия - инфлацията и съотношението на външен дълг към БВП.

По думите му, ако служебното правителство е имало воля е могло да поиска нов конвергентен доклад. В него инфлацията ще бъде замерена от април 2022 г. до април 2023 г. Така страната ни може да изпълни този технически критерий, тъй като ще се вземе предвид понижението на инфлацията през първите три месеца на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г., уточни Василев.

По отношение на неприетите четири закона, бившият министър на финансите посочи, че при редовен парламент, те могат да бъдат приети.

За разлика от властолюбците, които правят всичко възможно да управляват служебно, ние направихме партия и се явихме на избори, за да спечелим доверието на хората, каза още Асен Василев.

Официално: Няма да приемаме еврото от 1 януари 2024 година

Официално: Няма да приемаме еврото от 1 януари 2024 година

Срокът се измества най-вероятно с година