Лидерът на Атака Волен Сидеров призова всички парламентарни групи от 40-то Народно събрание да се противопоставят на предложението на депутата Елс де Грюн България да признае македонското малцинство.

Сидеров настоява българските евронаблюдатели да изпратят отворено писмо до председателят на Европейския парламент Жозеп Борел, в което да се противопоставят на това искане.

Българските евронаблюдатели са длъжни да отговорят на това предизвикателство към българското национално единство, история и суверенитет, категоричен е лидерът на Атака.

От Атака са подготвили писмото до Борел, в което обясняват, че според българската Конституция съществуването на етнически партии и партии на верска основа не се разрешава и подчертават, че признаването на македонското малцинство противоречи на българските закони.

Понятието "македонско малцинство" е изкуствено създадено понятие от външни и враждебни на България фактори като Комунистическия интернационал през 20-те и 30-те години на 20-ти век, заявяват от Атака.

„Опитите на де Грюн да поощрява такива партии вреди на общоевропейската интеграция", се казва още в подготвения текст.

Обръщаме се към вас, г.н Борел като председател на Европейския парламент, с молба да търсите нашето съдействие при такива случаи, тъй като липсата на пълноценна информация за България и българската история е вероятно една от причините да се правят предложения като това на г-жа де Грюн, която не за първи път прави неподходящи предложения за намеса във вътрешните работи на България, завършват писмото си до Борел националистите.