Президентът има право да сезира Конституционния съд за избора на конституционни съдии. Това коментира Атанас Атанасов от ПП-ДБ, цитиран от Нова телевизия, след като държавният глава сезира КС за избора на нови съдии и призовава да се отложи полагането на клетвите им до произнасянето му. По думите на Атанасов няма нищо лошо в това Конституционният съд да се произнесе.

"Това, което обаче е доста брутално от негова страна, е, че той се опитва да саботира дейността на Конституционния съд, призовавайки да не се проведе клетвата в петък. Това е недопустимо от негова страна", категоричен е той. Атанасов не е изненадан от поведението на президента. "От началото на това Народно събрание той винаги явно е изразявал своето негативно отношение към работата на парламента, към мнозинството и правителството", коментира съпредседателят на ДБ.

ГЕРБ призова Румен Радев да не оказва натиск на Конституционния съд

ГЕРБ призова Румен Радев да не оказва натиск на Конституционния съд

Според тях държавният глава търси конфликт с НС

За спорния момент с продължителността на мандата на новоизбраните конституционни съдии, Атанасов обясни: "В Конституцията е записано, че съдиите имат деветгодишен мандат. Не знам на какво основание някой може да го съкращава."

Според него новоизбраните конституционни съдии нямат вина, че Народното събрание се е забавило с процедурата.

От "Възраждане" споделиха за News.bg, че също ще сезират Конституционния съд утре.

Пеевски подканва Радев да подаде оставка

Пеевски подканва Радев да подаде оставка

Президентът се опитва да влезе във война с евроатлантическото мнозинство